Άναψαν φωτιές οι ημερομηνίες για την εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην Κεντροαριστερά προκαλεί η αλλαγή των ημερομηνιών της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο πολιτικό φορέα. 

Συγκεκριμένα αντί για τις 5 και 12 Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε καθοριστεί, τελικά οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Νομεβρίου ο πρώτος γύρος και στις 19 Νοεμβρίου ο δεύτερος.

Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία του Σταύρου Θεοδωράκη για τις 12 Νοεμβρίου, ο οποίος επικαλείται τη διεξαγωγή του διεθνούς Μαραθώνιου της Αθήνας.

Μάλιστα το Ποτάμι εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εξαπολύοντας επίθεση σε Φώφη Γεννηματά και Γιώργο Καμίνη κατηγορώντας τους ότι μεθοδεύουν μικρή συμμετοχή στην εκλογή του νέου αρχηγού και ότι «επιχειρούν να μετατρέψουν την ανοιχτή διαδικασία για την εκλογή αρχηγού της προοδευτικής παράταξης σε κλειστή παλαιοκομματική σύναξη».

«Η κυρία Γεννηματά επιμένει ότι ο Μαραθώνιος κόβει απλώς την πόλη για τρεις ώρες, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων -ο πρώτος που θα έπρεπε να επισημάνει την ακαταλληλότητα της ημέρας- σιωπά. Οι ευθύνες τους είναι μεγαλύτερες αν αναλογισθεί κανείς ότι στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με την προετοιμασία των εκλογών εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα είναι έτοιμα τα εκλογικά τμήματα και οι εφορευτικές επιτροπές στις 12 Νοεμβρίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του το Ποτάμι.

Γεννηματά: Τώρα είναι η ώρα της πολιτικής

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας ότι «τελείωσε η συζήτηση για τη διαδικασία και τώρα είναι η ώρα της πολιτικής», ενώ επισήμανε ότι κάλεσε σε γενικό προσκλητήριο και επιστράτευση όλες τις «προοδευτικές δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να παλέψουν και να πετύχουμε».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών. Θα είναι, όπως σημείωσε, το αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής, αλλά δεν τελειώνει με αυτήν.

«Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί την απόφαση τους να γίνουν συνιδρυτές και συμμέτοχοι για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος», τόνισε.

Καμίνης: Έφτασε η ώρα για ουσιαστικό διάλογο

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος καλωσόρισε την οριστικοποίηση των νέων ημερομηνιών. «Με την ανακοίνωση από την επιτροπή Αλιβιζάτου, των ημερομηνιών της διεξαγωγής των εκλογών, κλείνει μία ακόμη εκκρεμότητα και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της σημαντικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης», σχολίασαν σε άτυπη ενημέρωση, συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη για την οριστικοποίηση της ημερομηνίας εκλογών ηγεσίας στην προοδευτική παράταξη.

Οι συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου του νέου φορέα σημείωσαν ότι η δημόσια συζήτηση της διαδικασίας, που προκάλεσε κόπωση και αμφιβολία στους πολίτες, τελείωσε – κι έφτασε η ώρα για πολιτική, για ουσιαστικό διάλογο, σχετικά με το πώς η προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα γίνει πραγματικά μεγάλη και πώς θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος, ενημέρωσε, με επιστολή του, τους υποψήφιους για τις νέες ημερομηνίες, αφού προηγουμένως οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, WIND και OTS, απάντησαν ότι θα είναι έτοιμες εγκαίρως και οι τεχνικές δοκιμές θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αλιβιζάτος: «Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της διεξαγωγής της on line ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα διαβεβαίωσαν σήμερα τον καθηγητή Ν. Κ. Αλιβιζάτο ότι το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας επιτυγχάνεται αν η εκλογή πραγματοποιηθεί μετά τις 10 Νοεμβρίου 2017. Κατόπιν αυτού, η διεξαγωγή του 1ου γύρου της εκλογής μετατίθεται για τις 12 Νοεμβρίου και του 2ου, αν χρειασθεί, για τις 19 Νοεμβρίου 2017».

Με δεδομένη τη διαφωνία του Ποταμιού για τις 12 Νοεμβρίου, ο κ. Αλιβιζάτος σημειώνει: «Ειδικά στην Αθήνα, πάντως, και για τον 1ο γύρο (12.11.2017), αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να παραταθεί το ωράριο της ψηφοφορίας, ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση αθλητών που επιθυμούν να ψηφίσουν, αλλά και όσων, λόγω του διεθνούς Μαραθωνίου, δυσκολευθούν στις μετακινήσεις τους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ