«Πυρά» Τζανακόπουλου κατά Σόιμπλε: Να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά

Να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση, κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».

«Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.

«Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και διαμήνυσε προς κάθε πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί -στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου- οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος.

«Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα;

Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις. Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».

Για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισήμανε πως είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του και πως οι πολιτικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί παράλληλα με την τεχνική διαπραγμάτευση.

Το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση περιμένει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πουν τις απόψεις τους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως θα διαψευστούν για άλλη μια φορά οι προβλέψεις καταστροφής που φιλοξενούνται στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ