Τουσκ: Να εφαρμόσουμε το συμφωνηθέν πλάνο για το προσφυγικό

Στις 2:38 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των επαφών και των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες, με τους προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ να παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα, κατά την ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου. 

Σε σχέση με το θέμα της Βρετανίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά “πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν” και ως εκ τούτου θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί. 

Η πρώτη ξεκίνησε στις 2:50 με τον ίδιο τον Ντ.Κάμερον από την μία και τους δύο προέδρους από την άλλη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην πράξη οι επαφές των Σέρπας ξεκίνησαν περί τις 23:30 ώρα Βρυξελλών, με εντολή να υπάρχει αποτέλεσμα για την επόμενη συνεδρία των ηγετών στις 11:00 της Παρασκευής. 

Σε σχέση με το προσφυγικό, οι 28 υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει καταρχήν να υλοποιηθεί το λεγόμενο σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας. Ο πρόεδρος Τουσκ επεσήμανε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα διάφορα πλάνα “Β”, “C” κτλ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και να εφαρμόσουμε το πλάνο που έχουμε συμφωνήσει. Ζήτησε από δε τα κράτη μέλη σεβασμό στους κανόνες και επιτάχυνση της διαδικασίας και των συμφωνιών μετεγκατάστασης. 

Ο πρόεδρος Γιούνκερ με τη σειρά του προσέθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, ότι δεν υπάρχει καμία εθνική λύση, αλλά μόνο μια συλλογική λύση, και πως η ΕΕ πρέπει να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, από κοινού με την Τουρκία, με “έξυπνο” τρόπο, είπε χαρακτηριστικά. 

Στις 10 τοπική ώρα, Α.Μέρκελ και Φρ.Ολάντ θα συναντηθούν με τον Α.Τσίπρα, εφ όλης της ύλης και η Σύνοδος θα ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 11:00.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Τι είπαν Τσίπρας – Γιούνκερ για το προσφυγικό και την αξιολόγηση

Δεν θέλει συνοριακούς ελέγχους ο Γιούνκερ

Τα χαμόγελα Τσίπρα, Τουσκ και Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής – ΦΩΤΟ

Τουσκ στο BBC: Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να τα βρούμε με τη Βρετανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ