ΝΔ: Απόδειξη αποτυχίας τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Απόδειξη αποτυχίας θεωρεί η ΝΔ την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

“Η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προβάλλει ότι η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι μεγάλο επίτευγμα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι «επιτυχία» της κυβέρνησης. Είναι αναγκαστική προσαρμογή στην ύφεση που προκάλεσε και στα ελλείμματα που δημιούργησε” επισημαίνει η Συγγρού σε nonpaper.

“Η ίδια η κυβέρνηση δια του κ. Βαρουφάκη εξήρε τις επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά στο Eurogroup της 11ης και 16ης Φεβρουαρίου 2015. Εκεί παραδέχτηκε ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή και ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία με πρωτογενή πλεονάσματα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έθεσε τότε ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 το 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να μη λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και να συντηρήσει την ανάπτυξη της οικονομίας που παρέλαβε.

Πράγματι, μέχρι τις 27 Μαρτίου 2015, η κυβέρνηση υποστήριζε (με τη συνήθη τακτική της των non-paper)  ότι, το πρόγραμμά της «είναι και επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%».

Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες, στις 2 Απριλίου 2015 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι «παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%, καθώς αυτό το ποσοστό είναι κοντά στην ελάχιστη τιμή των προβλέψεών του και όχι στη μέγιστη». Για όσους αμφισβητούν αυτή τη … σταθερότητα στις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, θυμίζουμε ότι στο 26σέλιδο κείμενο που εστάλη στην Τρόικα στο τέλος Μαρτίου 2015 ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος έφθανε στο 3,9% του ΑΕΠ! Τέτοια σταθερότητα και σοβαρότητα…

Και βέβαια, όσο έχανε χρόνο η κυβέρνηση Τσίπρα και συντηρούσε την αβεβαιότητα, εντεινόταν η χρηματοπιστωτική ασφυξία στην οικονομία, η εσωτερική στάση πληρωμών και ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός, με αποτέλεσμα την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση. Ύφεση που πιστοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα α’ τρίμηνο του 2015. Με αποτέλεσμα η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη σήμερα να είναι αυτή του ΟΟΣΑ, που προβλέπει στασιμότητα για φέτος (+0,1%), αντί για ανάπτυξη 2,9% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο τέλος του 2014.

Έτσι με την επιστροφή στην ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση και με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είναι αδύνατο να επιτευχθεί στόχος πρωτογενούς ελλείμματος 3% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και προσαρμόστηκε ο φετινός στόχος προς τα κάτω, στο 0,6% που προτείνει η κυβέρνηση και στο 1% περίπου του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές.

Και μάλιστα προσπαθεί να πιάσει το νέο αυτό στόχο, βάζοντας νέους, πρόσθετους, δυσβάσταχτους φόρους” αναφέρει στο μακροσκελές ενημερωτικό σημείωμα η ΝΔ.

Συμπερασματικά, σημειώνει:

1ον. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για εφέτος και του χρόνου οφείλονται στην ύφεση και τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού που προκάλεσε η κυβέρνηση.

2ον.  Η ανικανότητα της κυβέρνησης εντείνει την αβεβαιότητα και οδηγεί σε συνεχή προσαρμογή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλότερα επίπεδα, από 3% στο 1,5%, στο 1,2%, στο 0,6% του ΑΕΠ. Και αυτό με πρόσθετα μέτρα!

3ον. Είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος, συνοδεύονται από πολύ δυσμενέστερα, σε σχέση με το e-mail Χαρδούβελη, μέτρα.

4ον. Τέλος, αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα  πρωτογενούς πλεονάσματος αυξάνουν το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργούν μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού και βάζουν τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στο νέο Μνημόνιο.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: Αναμένουμε επιτάχυνση των συνομιλιών

“Δεν έχει προβλεφθεί μέχρι στιγμής συνάντηση Ολάντ- Τσίπρα” – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν επιβεβαιώνει η καγκελαρία τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ