Μήνυμα Τσίπρα στο Βερολίνο: Η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ – ΒΙΝΤΕΟ

«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση. Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα. Θα τη στηρίξουμε αληθινά και ουσιαστικά, όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε νομική και πολιτική συνδρομή ώστε οι προσπάθειες της επιτροπής αυτής να αποδώσουν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σημερινή πρωτοβουλία έχει στόχο να δικαιωθεί το ανεκπλήρωτο ηθικό και υλικό χρέος, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό αλλά απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που πολέμησαν, θυσιάστηκαν, μάτωσαν και νίκησαν το ναζισμό.

«Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Το οφείλουμε στα θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το οφείλουμε όμως κυρίως στην Ευρώπη και τους λαούς που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ολοκληρωτισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κάποιοι μας λένε γιατί καταπιάνεστε με το παρελθόν, κοιτάξτε το μέλλον. Μα ποια χώρα, ποιος λαός, μπορεί να έχει μέλλον αν δεν τιμά την ιστορία του και τους αγώνες του. Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική  μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. Είναι ακόμα ζώσα η γενιά της κατοχής και της εθνικής αντίστασης. Είναι ακόμα νωπές στη συλλογική μνήμη του λαού μας οι εικόνες και  οι ήχοι των βασανιστηρίων  και των εκτελέσεων.

Είναι ακόμη νωπά στη μνήμη του λαού μας τα εγκλήματα και οι καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματα του τρίτου Ράιχ σε όλο το μήκος και το πλάτος της ελληνικής επικράτειας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Οι μνήμες αυτές οφείλουν να διατηρηθούν και στις νεότερες γενιές. Έχουμε χρέος ιστορικό, πολιτικό και ηθικό να τις διατηρήσουμε. Όχι για να διατηρήσουμε την καχυποψία και το μίσος μεταξύ των λαών αλλά για να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει φασισμός και τι έφερε στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία».

«Για να θυμόμαστε όταν τη θέση της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των λαών παίρνει η αίσθηση της υπεροχής και του ιστορικού πεπρωμένου. Όταν τη θέση του σεβασμού παίρνει η μισαλλοδοξία, φυλετική ή κοινωνική, τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι. Η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι, το έζησε, το πλήρωσε ακριβά, το μίσησε», συνέχισε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις αποκάλεσε την Κωνσταντοπούλου “τύραννο” – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ