Στη Bουλή το λαθρεμπόριο των τσιγάρων

Στη Bουλή το λαθρεμπόριο των τσιγάρων

 

Στην προοπτική της κατάργησης μιας σειράς από δυσάρεστα και αντικοινωνικά μέτρα, μέσω της αντιστάθμισης της ενδεχόμενης οικονομικής απώλειας από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, αναφέρονται έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Προοπτική η οποία, όμως, παραμένει αναξιοποίητη, αφού οι σχετικές ρυθμίσεις, αν και προβλέπονται με νόμο από το 2011, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το λαθρεμπόριο των τσιγάρων να οργιάζει, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και τούτο τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωράει στη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να καλύψει τα κενά του Προϋπολογισμού.

Όπως δήλωσε στον Real FM ο βουλευτής Λαρίσης Χρήστος Κέλας, ένας από τους έξι που υπογράφουν την ερώτηση, «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πολλά και σκληρά μέτρα, και σε πολλές περιπτώσεις πολύ άδικα, για να πετύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του ελλείμματος. Από την άλλη πλευρά, σε κάθε μέτρο το οποίο λαμβάνει ο Γ. Στουρνάρας, όταν εμείς οι βουλευτές διαμαρτυρόμαστε, ζητεί ισοδύναμα. Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας ανθεί το παραεμπόριο καπνού. Ένα τέτοιο ισοδύναμο, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει ένα πολύ μεγάλο ποσό, γύρω στο 1 δισ., είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων με την εγκατάσταση του συστήματος ιχνηλασιμότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο αυτό «έχει προβλεφθεί στην παράγραφο 3 του άρθρου 25 του νόμου 3943 του 2011. Ομως δεν έχει από τότε γίνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει εφαρμοστεί. Επειδή λοιπόν το λαθρεμπόριο των τσιγάρων οργιάζει και το ίδιο το κράτος χάνει τεράστια ποσά, ρωτάμε τον υπουργό γιατί δεν προχωράει αυτό το σύστημα ιχνηλασιμότητας ώστε να έχουμε την άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου και επομένως τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών».

Ανάλογη είναι η θέση και των υπόλοιπων βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση, των Δημήτρη Χριστογιάννη, Ηλία Βλαχογιάννη, Δάνη Τζαμτζή, Γεώργιου Κωνσταντόπουλου και Μαρίας Αντωνίου. Απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει σκληρά μέτρα για να επιτύχει δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του ελλείμματος. Έπειτα από πολύ κόπο και σκληρή δουλειά, η χώρα απέκτησε σταθερότητα και ανέκτησε την αξιοπιστία της. Είναι σαφές πως άλλα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν και ότι φέτος οι πολίτες θα νιώσουν για πρώτη φορά πως οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να έχουμε μηδενική απώλεια εσόδων. Δυσάρεστα μέτρα θα μπορούν να αποφεύγονται μόνο με την εξεύρεση ισοδύναμων».

Στη συνέχεια αναφέρονται στην εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισοδύναμο μέτρο και να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που χάνονται από τη λαθρεμπορία τσιγάρων. «Χωρίς να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος, μπορεί να αντικαταστήσει μέτρα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ ετησίως, πλήττοντας αποκλειστικά παράνομα συμφέροντα», υποστηρίζουν.

Τονίζουν δε ότι «το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 25 του νόμου 3943/2011, δυστυχώς όμως δεν έχει εφαρμοσθεί. Στη χώρα μας το λαθρεμπόριο τσιγάρων οργιάζει, με το ίδιο το κράτος να χάνει τεράστια ποσά και τους πολίτες να επιβαρύνουν την υγεία τους. Με το σύστημα ιχνηλασιμότητας θα γίνεται σήμανση των προϊόντων και θα μπορεί να εντοπίζεται άμεσα η εφοδιαστική αλυσίδα (κατασκευαστής, εισαγωγέας, διακινητής), με αποτέλεσμα την άμεση πάταξη της λαθρεμπορίας. Επίσης, η λειτουργία και η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους. Αντιθέτως, τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά».

Όπως αναφέρουν για τη μη εφαρμογή του μέτρου μέχρι σήμερα, «πολλά εμπόδια φαίνεται να μπαίνουν από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού, που προωθούν ένα δικό τους σύστημα αυτοελέγχου, το οποίο όμως εγείρει πολλά ερωτήματα. Είναι θέμα, λοιπόν, πολιτικής βούλησης να παρθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου προκειμένου η χώρα να εξοικονομεί ετησίως ένα αρκετά μεγάλο ποσό που θα μπορεί να λειτουργεί και σαν ισοδύναμο σε πολλά μέτρα».

«Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή του νόμου για εγκατάσταση του συστήματος ιχνηλασιμότητας, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας που θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ ετησίως;», καταλήγουν ρωτώντας τον αρμόδιο υπουργό, ενώ ζητούν και εξηγήσεις για τον «λόγο της καθυστέρησης της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου», καθώς και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του υπουργείου προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ