Παυλόπουλος:Δεν μπορούμε άκριτα να λέμε για απολύσεις

Παυλόπουλος:Δεν μπορούμε άκριτα να λέμε για απολύσεις

 

Δημόσιος υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί ακόμη κι αν καταργηθεί η θέση του», τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

 

«Για αυτό λέω ότι δεν μπορούμε άκριτα να μιλάμε για απολύσεις» σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος και προσθέτει: «Δεν τίθεται θέμα άρσης της μονιμότητας και δεν τίθεται θέμα παραβίασης της μονιμότητας για να φύγουν σώνει και καλά άνθρωποι από το δημόσιο. Πρέπει απλώς εξορθολογιστεί ο δημόσιος τομέας. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να περάσουν απαιτήσεις –αν υπάρχουν φυσικά- που θα είναι έξω από τη νόμιμη τάξη».

 

 Ερωτηθείς τι θα γίνει με τους επίορκους, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: “Όταν λέμε για υπαλλήλους που τελούν υπό πειθαρχική δίωξη και είναι περίπου 870-900 στο δευτεροβάθμιο και άλλοι 1.000 περίπου στα πρωτοβάθμια υπηρεσιακά πειθαρχικά συμβούλια, δεν έπεται ότι κάθε υπάλληλος που έχει παραπεμφθεί θα απολυθεί. Θα απολυθούν εκείνοι που έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα που έχουν ως συνέπεια την ποινή της απόλυσης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Ορθώς ο κ. Μανιτάκης θέλει να επιφέρει ορισμένες αλλαγές ως προς την ταχύτητα και όχι με εκπτώσεις στο συνταγματικό καθεστώς. Δεν είναι ανάγκη για παράδειγμα να έχουμε δύο βαθμούς πειθαρχικής δικαιοδοσίας. Το Σύνταγμα λέει για έναν και στη συνέχεια να υπάρχει απευθείας προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

 Μπορεί να τεθεί επίσης προθεσμία μέσα στην οποία θα πρέπει να αποφασίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια. Θέλω να τονίσω δηλαδή ότι μιλάμε για επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά με τήρηση όλων των εγγυήσεων του Συντάγματος. Δεν μπορούμε να ενδίδουμε σε αυτή τη σειρήνα του κοινωνικού αυτοματισμού ότι για όλα τα κακά ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι”, τόνισε.

 

 Ο πρώην υπουργός στηρίζει και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Λυπάμαι που κάποιοι συνάδελφοί μου έσπευσαν να πουν ότι ο κ. Μανιτάκης είναι το πρόβλημα. Αν ήξεραν καλά θα έβλεπαν καλά ότι ο κ. Μανιτάκης λέει το αυτονόητο: Ότι δεν μπορούμε να πάμε σε διαδικασίες που παραβιάζουν το νόμο και το Σύνταγμα. Η πιο αξιόπιστη υπηρεσία που μπορεί να κάνει την αξιολόγηση των ανθρώπων είναι το ΑΣΕΠ και μάλιστα το ειδικότερο όργανο του ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου, το ΥΣΕΠ.

 

Για το θέμα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων εκεί το Σύνταγμα ορίζει και λέει ότι η μονιμότητα υπάρχει εφόσον υπάρχουν οι θέσεις που κατέχονται από τους δημοσίους υπαλλήλους. Δηλαδή, εκ πρώτης όψεως, αν καταργηθεί μια θέση είναι δυνατή η απόλυση του υπαλλήλου. Προσοχή όμως: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καταστήσει σαφές ότι η κατάργηση δεν μπορεί να γίνεται αυθαιρέτως, πρέπει να υπάρχει προηγουμένως μελέτη που να δείχνει γιατί πρέπει να καταργηθούν αυτές οι θέσεις… Αυτό θα γίνει μέσω των νέων οργανισμών των υπουργείων. Όταν επίσης έρθει η ώρα κάποιος υπάλληλος να θεωρηθεί ότι πρέπει να φύγει γιατί καταργήθηκε η οργανική θέση, δεν θα φύγει κατ` ανάγκη ο υπάλληλος που κατέχει τη θέση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πει ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση των υπαλλήλων που βρίσκονται στον ίδιο κλάδο και να φύγει ο υπάλληλος εκείνος που δεν έπρεπε να είναι εκεί είτε δεν πατάει στη δουλειά του ή δεν κάνει καλά τα καθήκοντά του.

 

Με απλά λόγια τι λέει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας: Δημόσιος υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί ακόμη κι αν καταργηθεί η θέση του. Για αυτό λέω ότι δεν μπορούμε άκριτα να μιλάμε για απολύσεις”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ