‘Εχει τους αγρότες, τα βάζει και με τα συνδικάτα

‘Εχει τους αγρότες, τα βάζει και με τα συνδικάτα

 

Το Μαξίμου συζητά για το πλαίσιο των απεργιών αλλά δεν ήθελε να ανοίξει εδώ και τώρα το θέμα που δεν τέθηκε από την τρόικα. Αμηχανία για το αγροτικό μέτωπο, πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr ο Πρωθυπουργός έχει συζητήσει εδώ και καιρό το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο που αισίως έκλεισε τα 30 χρόνια «ζωής» ωστόσο σε καμία περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει εδώ και τώρα μία τέτοια συζήτηση και μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλώντας νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς –μόλις μία σχεδόν εβδομάδα πριν τη μεγάλη πανελλαδική απεργία των συνδικάτων για την οποία έχουν ήδη πάρει θέση μάχης όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το αίτημα για αλλαγή όλου του πλαισίου που θα διέπει τις απεργίες, τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα συνδικάτων και εργοδοτών δεν ετέθη από την τρόικα αλλά έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος και θα αναλάβει, εν τέλει, να διαχειριστεί τώρα τις κυβερνητικές αναταράξεις που προκαλούνται από τη διαρροή των σκέψεων στις οποίες έχει ήδη καταλήξει. 

Ο χθεσινός αιφνιδιασμός στους κυβερνητικούς εταίρους και οι έντονες αντιδράσεις τους ανάγκασαν το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει σε μία απαραίτητη διευκρίνηση που αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαβούλευση, με τη συμμετοχή των εργαζομένων δηλαδή, στο ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προκειμένου να μην καταλήγουν οι απεργίες σε… επιστρατεύσεις και φυσικά το ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνον εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και η στήριξη και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης – κάτι που όμως δεν φαίνεται καθόλου πιθανό. 

Αυτό στο οποίο επέμεναν πάντως από το υπουργείο Εργασίας είναι πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή «ώριμες συνθήκες στην κοινωνία» για να προχωρήσουν αλλαγές οι οποίες θα βρίσκονται κοντά σε άλλα ευρωπαϊκά πρότυπα –αλλαγές που όπως έλεγαν δεν θα θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα. Κύκλοι πάντως του κ. Βρούτση δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την… τάχιστη και έντονη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς που πρώτη βγήκε με ανακοίνωση πριν ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει τη διαφωνία της με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Συνεργάτης του Πρωθυπουργού σημείωνε στο Real.gr πως το όλο ζήτημα απασχολεί ούτως ή άλλως το Μαξίμου μετά και τις τελευταίες εξελίξεις (Χαλυβουργία, Συγκοινωνίες, Ναυτεργάτες) χωρίς ωστόσο να υπάρχει, επί του παρόντος, κάτι πιο συγκεκριμένο πέραν της κατ’ αρχήν βούλησης να συζητηθεί το θέμα –ίσως και με την τακτική των πρώτων διαρροών προκειμένου να καταγραφούν αντιδράσεις. Εν τούτοις η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το Μαξίμου δεν θα ήθελε εδώ και τώρα να ανοίξει και αυτό το μέτωπο από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι οι κυβερνητικές ισορροπίες μοιραία θα διαταραχθούν από τις προτάσεις που θα καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου για την ιθαγένεια. 

Αμηχανία στο αγροτικό μέτωπο

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να «ψάχνονται» για την τελική στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο αγροτικό μέτωπο. Η… κόπωση που κάποιοι από την κυβέρνηση περίμεναν, δεν ήρθε ποτέ. Τα μπλόκα ενισχύονται και οι αγρότες δεν κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω παρά τις ανακοινώσεις Τσαυτάρη. 

Επί του παρόντος στο Μαξίμου κρατάνε μία στάση αναμονής και οι εντολές που έχουν δοθεί προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια είναι σε κάθε περίπτωση να μείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί αλλά να αποφεύγονται υπέρμετρες συγκρούσεις με τους αγρότες όταν εκείνοι επιχειρούν να τις κλείσουν πεζοί και όχι με τα τρακτέρ τους. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν ο Πρωθυπουργός θα κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών για συνάντηση μαζί του καθώς ήδη αντιπροσωπείες από τους αγροτικούς συλλόγους όλης της Ελλάδας έχουν κάνει κύκλο επαφών με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Φώτη Κουβέλη αλλά και με την ηγεσία του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Άλλωστε όπως γνωρίζουν στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς σε αυτή τη φάση δεν έχει τίποτα παραπάνω να πει ή να προτείνει στους αγρότες πέραν της παρότρυνσης για κατανόηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ