“Θέλετε να γίνουμε Κούβα;”…

Πρώτη καταχώρηση: 04/01/2016 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 04/01/2016 17:00Υποκειμenikos

“Θέλετε να γίνουμε Κούβα;”…

Την 1η Γενάρη συμπληρώθηκαν 57 χρόνια από την επικράτηση της Επανάστασης στην Κούβα. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα.

    Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει:

«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ισως στο μέλλον όλα θα 'ναι ακόμα πιο δύσκολα»...

    Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων.

    Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών, ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τονίζει:

«Πόσο βοήθησαν αυτά τα γεγονότα το λαό μας να διδαχθεί! Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα, είναι οδυνηρά, είναι αιματηρά, αλλά πόσα ο λαός δεν απεκόμισε ως γνώση. Οι ιμπεριαλιστές – ήταν τα λόγια του Κάστρο - δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν που είμαστε εδώ κάτω από τη μύτη τους ή να βλέπουν να οικοδομούμε την επανάστασή μας, μία σοσιαλιστική επανάσταση, ακριβώς στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών»...

    Μετά το φιάσκο των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων, ο εμπνευστής της εισβολής Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι θέτει σε πλήρη εφαρμογή (Φεβρουάριος 1962) το εγκληματικό οικονομικό, εμπορικού και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας. Το εμπάργκο μέχρι το 2013  υπολογιζόταν ότι οι ζημιές που έχει προκαλέσει στην κουβανέζικη οικονομία ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Το εμπάργκο διαρκεί πάνω από 50 χρόνια με ένα και μόνο στόχο: Την καταστροφή του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που έχει επιλέξει ο κουβανικός λαός ασκώντας το δικαίωμά του για αυτοδιάθεση και κυριαρχία.

    Ο χαρακτήρας του εμπάργκο είναι δολοφονικός. Φτάνει μέχρι την απαγόρευση εισαγωγής στην Κούβα ιατρικών αναλώσιμων και υλικών, φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές παθήσεις, σε ειδική διατροφή με θρεπτικές ουσίες για τα πρόωρα νεογέννητα βρέφη, σε σκευάσματα για τη θεραπεία παιδιών που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, σε φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, σε τρόφιμα, σε υλικοτεχική υποδομή για την Παιδείακαι φυσικά εξαπλώθηκε σε όλους τομείς της οικονομίας, από την κατασκευαστική βιομηχανία και το εμπόριο μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Κούβας.

    Ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του εμπάργκο είναι πρόδηλος. Οι ΗΠΑ – και επί προεδρίας Ομπάμα – συνέχιζαν να εφαρμόζουν τους «νόμοι Τοριτσέλι και Χελμς Μπάρτον» μέσω των οποίων η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναλάβει παράνομα το δικαίωμα να νομοθετεί εξ ονόματος άλλων χωρών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Κούβα! Στο πλαίσιο αυτών των νόμων οποιοδήποτε εμπορικό πλοίο από οποιαδήποτε χώρα αράξει σε κουβανικό λιμάνι, οποιαδήποτε εταιρεία ή τράπεζα άλλης χώρας έρθει σε συναλλαγή με την Κούβα, υφίσταται τον αποκλεισμό ή την επιβολή προστίμων από τις ΗΠΑ!

    Πώς, όμως, λειτούργησε αυτή η πολιτική στη συνείδηση του ίδιου του Αμερικάνικου λαού; Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Φλεβάρη του 2012 από την «Angus Reid Public Opinion» το 62% των Αμερικανών τάσσονταν υπέρ της ανασύστασης διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, το 57% τάσσετο υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και το 51% αντιτίθετο στον αποκλεισμό.

    Πώς λειτούργησε αυτό το εμπάργκο στη συνείδηση όλων των λαών του κόσμου; Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για 20 και πλέον φορές έχει υπερψηφιστεί το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού του νησιού. Συνολικά 187 χώρες ψηφίζουν συνεχώς υπέρ της πρότασης της Κούβας, και δυο – τρεις εναντίον: Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Νησιά Μάρσαλ…

    Η διαρκής επίθεση κατά της Κούβας δεν ήταν μόνο οικονομική. Τα σαμποτάζ, οι προβοκάτσιες και οι «κρυφές» επεμβάσεις εναντίον της Κούβας όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιφέρει το θάνατο σε πάνω από 3.000 Κουβανούς.

    Το χρήμα για αντικουβανική προπαγάνδα ρέει άφθονο: Μόνο τη δεκαετία 1997 – 2007 οι ΗΠΑ διέθεσαν στον ραδιοτηλεοπτικό τους πόλεμο ενάντια στην Κούβα πάνω από 257 εκατομμύρια δολάρια.

    Όσο για τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια εξόντωσης του Φιντέλ Κάστρο (υπολογίζονται σε πάνω από 600 οι απόπειρες δολοφονίας του!) κατάντησαν ανέκδοτο, σε σημείο που ο ίδιος ο Φιντέλ πριν μερικά χρόνια δήλωσε: Οι Αμερικάνοι με έχουν «σκοτώσει» τόσες φορές που όταν κάποια στιγμή πεθάνω δεν θα το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι!

    Ας δούμε συμπυκνωμένα τα αίτια της έχθρας των Αμερικανών ενάντια στην Κούβα; Τα περιγράφει ο Κάστρο στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας:

 • «Ένα από τα πρώτα μέτρα της Επανάστασης υπήρξε η παραδειγματική τιμωρία των βασικών ενόχων για τα εγκλήματα που έγιναν από τη δικτατορία του Μπατίστα».
 • «Δημεύτηκαν χωρίς καθυστέρηση όλα τα παράνομα αποκτημένα υλικά αγαθά που βρίσκονταν στα χέρια των αξιωματούχων του αιματοβαμμένου καθεστώτος».
 • «Ο παλιός στρατός που είχε καταπιέσει σκληρά το λαό, διαλύθηκε και οι αρμοδιότητες που αντιστοιχούν στις ένοπλες δυνάμεις, μεταβιβάστηκαν στον ένδοξο Επαναστατικό Στρατό, που, όπως έλεγε ο Καμίλιο Σιενφουέγκος: "Ηταν ο λαός, ντυμένος τ' αμπέχονο"».
 • «Η δημόσια διοίκηση ξεκαθαρίστηκε από τα στοιχεία που είχαν συνεργαστεί με την τυραννία».
 • «Η διεφθαρμένη και πουλημένη ηγεσία των συνδικάτων απομακρύνθηκε και τα δικαιώματα των εργαζομένων αποκαταστάθηκαν».
 • «Οι εργάτες που είχαν απολυθεί από τις επιχειρήσεις στην περίοδο της δικτατορίας γύρισαν στις εργασίες τους. Σταμάτησε αμέσως το διώξιμο αγροτών από τη γη».
 • «Στις 3 Μάρτη 1959 η Κουβανική Εταιρεία Τηλεφώνων – αμερικάνικο μονοπώλιο - που είχε αναμειχθεί στις βρώμικες υποθέσεις της τυραννίας σε βάρος των συμφερόντων του λαού, μπήκε κάτω από κρατικό έλεγχο».
 • «Στις 6 Μάρτη ψηφίστηκε νόμος που μείωσε κατά 50% τα υψηλά ενοίκια που πλήρωνε ο λαός, μέτρο που ξεσήκωσε μεγάλο ενθουσιασμό στον πληθυσμό των πόλεων και δημιούργησε πραγματική αναταραχή στους αστικούς κύκλους».
 • «Στις 21 Απρίλη όλες οι πλαζ της χώρας κηρύχτηκαν ελεύθερες για τη χρήση του λαού και καταργήθηκαν έτσι τα προνόμια και οι μισητές διακρίσεις που είχε επιβάλει η αστική τάξη σε πολλούς από αυτούς τους τόπους αναψυχής».
 • «Στις 17 Μάη ψηφίστηκε η πρώτη Αγροτική Μεταρρύθμιση. Αυτό το αποφασιστικό, αναγκαίο και δίκαιο μέτρο, μας έβαλε άμεσα αντιμέτωπους όχι μόνο με την ντόπια ολιγαρχία, αλλά και με τον ιμπεριαλισμό, γιατί πολλές αμερικάνικες επιχειρήσεις είχαν στην ιδιοκτησία τους πελώριες εκτάσεις με τα πιο γόνιμα εδάφη της χώρας, κυρίως φυτεμένες με ζαχαροκάλαμο».
 • «Στις 20 Αυγούστου 1959 μειώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και μπήκε έτσι τέρμα στην ασυδοσία ενός αλλού τεράστιου αμερικανικού μονοπωλίου».
 • «… η επανάσταση από τις πρώτες κιόλας μέρες καταπιάστηκε με τη φοβερή μάστιγα της ανεργίας κι έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον αγώνα για βελτίωση των αθλίων συνθηκών που επικρατούσαν, στην Παιδεία και στη λαϊκή Υγεία. Χιλιάδες δάσκαλοι στάλθηκαν στην ύπαιθρο, ενώ στις πιο απόμακρες γωνιές της χώρας μας άρχισαν να χτίζονται πολυάριθμα νοσοκομεία».
 • «Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε με επιτυχία το έργο της εξάλειψης των τενεκεδοσυνοικιών που τόσο πλατιά διάδοση έχουν στις μεγάλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής».
 • «…οι ΗΠΑ σταμάτησαν τις εμπορικές τους πιστώσεις. Αυτό είχε σημαντική αρνητική επίδραση στις απαραίτητες για τη χώρα εισαγωγές. Έτσι, η Επανάσταση αναγκάστηκε να πάρει αυστηρά μέτρα οικονομίας. Αυτό όμως δεν το έκανε σε βάρος των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού, όπως γίνεται στον καπιταλιστικό κόσμο. Σταμάτησαν οι εισαγωγές των περιττών ειδών και καθιερώθηκε ισότιμη κατανομή των βασικών προϊόντων. Αυτό ήταν ένα από τα πιο δίκαια, ριζικά και αναγκαία μέτρα που πήρε η Επανάσταση, η οποία είχε μπροστά της έναν απελπισμένο αγώνα επιβίωσης». (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», 1976).

Η Κούβα τα κατάφερε! 

    Οι ΗΠΑ, είναι ευεξήγητο, είχαν κάθε λόγω να εξαπολύσουν αυτόν τον - με όλα τα μέσα - υπερπεντηκονταετή τους πόλεμο εναντίον της Κούβας.

Πριν την Επανάσταση η Κούβα ήταν η «παιδική χαρά» των ΗΠΑ.

    Ήταν ο χώρος στον οποίο έκαναν τα πάρτι τους από τις φαμίλιες της Μαφίας υπό τον Λάκι Λουτσιάνο μέχρι τις αμερικάνικες πολυεθνικές. Από την ITT και την United Fruit που ήλεγχε 110.000 στρέμματα στο νησί μέχρι την Francisco Sugar Company που ανήκε στο διευθυντή της CIA Αλεν Ντάλες και την Bethlehem Steel Corporation που εξουσίαζε το 80% του εξαγόμενου ορυκτού πλούτου της χώρας (πλήθος στοιχείων για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Κούβα περιέχονται στο εκπληκτικό βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη, «Ασπρα Μαντήλια στην Plaza de Mayo», εκδόσεις ΚΨΜ).

    Αλλά η Κούβα τα κατάφερε. Και στάθηκε στα πόδια παρά την τεράστια δοκιμασία που υπέστη μετά τις εξελίξεις του 1990 με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.       

    Σήμερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κούβα έχει «ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά».

    Η Κούβα διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει: «Η Κούβα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τα επιτεύγματά της στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας (...) Από την Κουβανική Επανάσταση το 1959 και μέχρι σήμερα, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που εγγυάται την δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών της στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη (...). Άλλο επίτευγμα του νησιού είναι η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών, η προσφορά ασφαλούς νερού και διάφορα άλλα βασικά για τη δημόσια υγεία. Η Κούβα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σε ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στην περιοχή και έναν από τους μεγαλύτερους σε προσδόκιμο ζωής» («Καθημερινή», 16/11/2014).

Πριν από την Επανάσταση

    Πριν από την Επανάσταση στην Κούβα, στο καπιταλιστικό κράτος υπό την φασιστική δεσποτεία του δικτάτορα Μπατίστα, η εικόνα ήταν η εξής:         

 • Πληθυσμός:  6,5 εκατομμύρια. Προσδόκιμο ζωής 54 χρόνια. Παιδική θνησιμότητα στο 66  τοις χιλίοις, δηλαδή 66 παιδιά στα χίλια μέχρι δώδεκα ετών.
 • Οικονομία: Το 100/% της γης ανήκε σε φεουδάρχες. Το 90/% της παραγωγής ζαχαροκάλαμου στην εταιρεία «Μπακάρντι». Το 90% της παραγωγής,φρούτων και λαχανικών στην «Γιουνάιτεντ Φρούιτ Κόμπανι».
 • Το πετρέλαιο, η ενέργεια, το ηλεκτρικό και το χρωμονικέλιο στις «ΕΣΣΟ», «ΙΤΤ», «ΕΛΚΕΥ» και Αμερικάνικες εταιρείες.
 • Τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα μέσα μεταφοράς και οι τράπεζες επίσης ανήκαν σε αμερικάνικες εταιρείες.
 • Οι άνεργοι πάνω από 1 εκατομμύριο, οι άστεγοι ή οι στεγασμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση ήταν το 70% του πληθυσμού, τόσο στις πόλεις όσο  και στην ύπαιθρο. Η χώρα ήταν μια τεράστια τενεκεδούπολη.
 • Οι ασθένειες, όπως φυματίωση, δάγκειος πυρετός, μηνιγγίτιδα, πολιομυελίτιδα, θέριζαν κυρίως τις μικρές ηλικίες. Πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπήρχε παρά μόνο σε αυτούς  που μπορούσαν να πληρώσουν.
 • Ένας μόνο εργάτης στους 10 μπορούσε να αγοράσει γάλα, μόνο το 4% μπορούσε να αγοράσει κρέας, τα 3/5 όσων εργάζονταν αμείβονταν με μισθούς 4 φορές κάτω από το κόστος διαβίωσης.

    Την εικόνα στην προεπαναστατική Κούβα είχε περιγράψει ο Φιντέλ Κάστρο στην απολογία του μετά την αποτυχημένη επίθεση των επαναστατών το 1953 στο στρατόπεδο Μονκάδα:

«Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε ενώ υπάρχει γη να σπείρουν. Αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αδιανόητο είναι ότι το 30% των αγροτών μας δεν ξέρουν να βάλουν ούτε την υπογραφή τους και το 99% δεν ξέρουν την ιστορία της Κούβας. Αδιανόητο είναι ότι οι οικογένειες στην ύπαιθρο ζουν σε χειρότερες συνθήκες από ότι οι Ινδιάνοι που συνάντησε ο Κολόμβος (…). Το 90% των παιδιών στην ύπαιθρο υποφέρει από παράσιτα της γης που εισχωρούν από τα νύχια των ποδιών τους γιατί περιπατάνε ξυπόλυτα» (Κώστας Λουλουδάκης ο.π.)  

 

   Η Επανάσταση

    Μετά την Επανάσταση η καπιταλιστική και φεουδαρχική ιδιοκτησία οργανώθηκε σε συνεταιρισμούς σοσιαλιστικής βάσης. Οργανώθηκε ένας τεράστιος έρανος σε όλη τη χώρα όπου συνεισέφεραν όσοι είχαν, για την εξαφάνιση των παραγκουπόλεωνκαι το κτίσιμο νέων σύγχρονων για την εποχή πολυκατοικιών για να μην μείνει κανείς άστεγος. Έτσι εξάλειψαν μια για πάντα τις παράγκες από την  χώρα.

    Το ίδιο διάστημα επιτεύχθηκε ο στόχος για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες οι νέοι σπουδαστές, φοιτητές και δάσκαλοι δίδαξαν γραφή και ανάγνωση σε πάνω από 2.000.000 αναλφάβητους.

    Παρότι οι εξελίξεις του ’90 επέφεραν μια δεκαετία μεγάλων θυσιών για τον λαό της, σήμερα η Κούβα, σε σύγκριση με την προ Επανάστασης περίοδο έχει καταφέρει:

 • Να διπλασιάσει τον πληθυσμό της. Το προσδόκιμο ζωής έχει ανέλθει στα 78 χρόνια. Η παιδική θνησιμότητα έχε κατρακυλήσει στο 4,3 τοις χιλίοις, κάτω ακόμη και από τα όρια της ΕΕ.
 • Το 90% των αναγκών τους σε φάρμακα και εμβόλια οι Κουβανοί τα παράγουν οι ίδιοι. Παιδικές ασθένειες και ασθένειες που στοιχειώνουν ακόμη τον Τρίτο Κόσμο, έχουν εξαφανιστεί.
 • Το αγαθό της υγείας με υπερσύγχρονες υποδομές και  διαγνωστικά μηχανήματα προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους Κουβανούς πολίτες. Η Κούβα είναι στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, της καρδιολογίας, των μεταμοσχεύσεων οργάνων και της νεφρολογίας.
 • Η Παιδεία είναι  έτσι οργανωμένη σε όλες τις βαθμίδες όπου ο γονιός δεν σπαταλάει ούτε ένα σεντς για την μόρφωση των παιδιών του. Η κατώτερη και η μέση βαθμίδα είναι ολοήμερη στην Κούβα, στο σχολείο τα παιδιά θα πάρουν το πρωί το γάλα που πρέπει, το δεκατιανό τους και το μεσημεριανό τους. Στο ολοήμερο σχολείο θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό, την μουσική τον χορό, τις ξένες γλώσσες. Η μεταφορά τους γίνεται δωρεάν με τα σχολικά λεωφορεία. Η Κούβα είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με τον υψηλότερο δείκτη στην Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης (IDE).
 • Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους», ο δείκτης της Κούβας ήταν 0,983, ανώτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ. Η έκθεση της Unesco αναγνώρισε το 2011 ότι η Κούβα κατέχει το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής και την κατατάσσει 14η στον κόσμο.

«Πατρίδα ή θάνατος»!

    Η σοσιαλιστική Κούβα, στα 57 χρόνια της ύπαρξής της, χωρίς ποτέ να κάνει έκπτωση στο διεθνιστικό της χρέος, πορεύτηκε και κέρδισε τη ζωή κάτω από το σύνθημα «Πατρίδα ή θάνατος» («Patria o muerte»). Έδωσε κάτω από ανείπωτες συνθήκες τη μάχη για το συνολικό όφελος και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλους τους τομείς και για κάθε Κουβανό πολίτη. Και την κέρδισε!

    Στα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που δεν ξέρουν γράμματα, στα εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν εκπαίδευση ή υφίστανται την παιδική εργασιακή εκμετάλλευση, στα εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στα εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και υποδομές υγιεινής, στα εκατοντάδες εκατομμύρια άνεργων και ανασφάλιστων στο κόσμο, κανείς δεν ζει στην Κούβα. Τα θύματα φυλετικού ή θρησκευτικού ρατσισμού στην Κούβα είναι μηδέν.

    Είχαμε σημειώσει πέρυσι, μετά την ιστορικής σημασίας ανακοίνωση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, ότι το «πως» θα εξελιχθούν τα πράγματα, είναι κάτι που θα το δούμε.

    Σημειώναμε τότε, πως ένα όμως είναι σίγουρο, ότι αυτό είναι το μήνυμα του κουβανικού λαού προς όλο τον κόσμο και το επαναλαμβάνουμε:

    Η Κούβα έφτασε ως εδώ όρθια! Στάθηκε στα πόδια της χωρίς να προσκυνήσει! Χωρίς να γονατίσει! Χωρίς να υποταχθεί! Χωρίς να ταπεινωθεί! Με το λαό της (τον εξοπλισμένο λαό της) να μην εγκαταλείπει ούτε μια στιγμή, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, την αξιοπρέπεια και το δικαίωμά του να αποφασίζει αυτός για τη ζωή του και για τη χώρα του!

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (30)
 • ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣΚυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, 14:16
  Όπου πάω στο διαδίχτυο
  με κυνηγάει ο καφές και τα τσιγάρα
  και δεν μ' αφήνει ο Τσίπρας
  που λέει πως σε όλα έχει δίκαιο
  κι ο πρώτος μάγκας της Αθήνας
  ο Πάνος Καμμένος ο Τσεκεβάρα
 • ΕπικούρειοςΤρίτη 22 Μαρτίου 2016, 03:03
  απ οτι βλέπεις Νίκο τα παιδιά εδω μια χαρά περνάνε στον καπιταλισμό !
  Οποτε τζαμπα τα γράφεις ....
  Αστα τωρα να πάνε να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που τους έχτισαν με αίμα οι πατεράδες τους , και να γλύψουν καμμιά κατουρημένη ποδιά για κανα ξεροκόματο να βγάλουν το μήνα ...
 • ΚακεντρεχήςΣάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, 13:49
  Όχι, εγώ είμαι ευτυχισμένος που βρισκόμαστε στην δημοκρατική Ευρώπη και αποφασίζουμε μόνοι μας για το μέλλον μας, απολαμβάνουμε αλλυλεγγύη, έχουμε υψηλό βιοτικό επιπεδο, χαμηλή φορολογία και άλλα πολλά!
  Που αλλού θα βρώ τέτοιον παράδεισο;
 • ΑΡΙΣΤΕΙΔΕΣΛΥΣΙΜΑΧΟΥΠαρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 22:41
  Επειδη η αληθεια δεν ειναι ποτε καθαρη δε θα επεκταθω παρα θα υπομνησω οτι συγκρισεις γινονται μεταξ απλως υ παρεμφερων. Αν προσπαθησετε να συγκρινετε την Ελβετια με την Αιγυπτο απλως εχετε πληρη αγνοια της επιστημονικης δεοντολογιας. Η Κουβα ας συγκριθει με την Αϊτή, Αγ.Δομίνικο, Ισημερινό κτλ. Όσο για τη πορνεια αυτο ειναι ενα παγκοσμιο φαινομενο και αφορα τη γυναικεια φυση. Το αντιτιμο αλλαζει.
 • @helleneΠαρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 17:15
  Οταν μάθεις να γράφεις ελληνικά και όχι γκρίκλις, τότε να κάνεις την κουκουέδικη προπαγάνδα σου.
  Για προσπάθησε..
 • ΚωστήςΠαρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 15:00
  Run Ελένη ...Run !!!
 • helleneΠαρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 12:30
  BRE STAMATHSTE NA LETE TA IDIA KAI TA IDIA.
  MAKARI NA EIXAME GINEI KOUBA.GIATI DEN THA MAS POULAGE O ENAS KAI O ALLOS "SUMMAXOS" OPWS TOU GOUSTAREI.
  H KOUBA EKANE MEGALAERGA GIA TON LAO TOU.TWRA AN TOUS EXATHLIWSAN OI AMERIKANOI ME TIS KURWSEIS KAI TON EMPORIKO APOKLEISMO EDW KAI 50 XRONIA AUTO PHGAINETE NA TO PHTE STHN AMERIKH........
  AFHSTE THN FTYNEI ANTI KOMMONISTIKH PROPAGANDA TWN PAPOUDWN SAS KAI ANOIXTE TA MATIA SAS KAI IDIWS TO MUALO SAS
  GIA NA MATHAITE ?EITELOUS POIOS EINAI O EXTHROS TOU LAOU.
 • Καπτεν κουκΠαρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, 09:48
  @Δημήτρης.
  Λές ''Η Ελλάδα το 1956 είχε 1.000.000 μετανάστες''.
  Σωστά γιατί η Ελλάδα είχε καταστραφεί απο τον Β.Π.πόλεμο και είχε ρημάξει απο ένα καταστροφικό εμφύλιο.
  Η Κούβα έχει σήμερα περίπου τον ίδιο αριθμό μεταναστών-προσφύγων που βρίσκεται στις απέναντι ακτές της Φλόριδα.
  Σημειωτέον χωρίς η Κούβα να έχει πολεμήσει σε παγκόσμιο πόλεμο και χωρίς να έχει μεσολαβήσει ένας τρίχρονος αιματηρός εμφύλιος σπαραγμός.
  Εχεις κάποια εξήγηση για το γεγονός;
 • F.k.IΠέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 15:14
  @Δημήτρης .Συγκρίνεις ρε αθεόφοβε την Κούβα του Μπατίστα με την Κούβα του Κάστρο?
  Δηλαδή η σαπίλα του κράτους-πορνείο-καζίνο του Μπατίστα έπρεπε να αντικατασταθεί υποχρεωτικά με ένα ολοκληρωτικό και ανελεύθερο καθεστώς?Με ένα καθεστώς που η Ελευθερία και η Δημοκρατία είναι ζητούμενα για τους κατοίκους της Κούβας?
  Μέση λύση δεν υπάρχει προφανώς για τους θιασώτες των ολοκληρωτικών καθεστώτων όπως το εν Ελλάδι σταλινικό απολίθωμα του ΚΚΕ.
  Ούτε για το ιδανικό της Δημοκρατίας έχουν ακούσει κάτι ο Μπογιόπουλος και οι θαυμαστές του.
  Θα αρκεστώ να επαναλάβω την ερώτηση.
  Ξέρεις πολλούς που θαλασσοπνίγονται για να εισέλθουν κολυμπώντας στην Κούβα ώστε να απολαύσουν την δωρεάν εκπαίδευση και την άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη?
  Αν ξέρεις δώσε ονόματα και διευθύνσεις.
 • ΚωστήςΠέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 11:08
  Δημήτρη μου , ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα!
  Τράβα σύρε πάγενε στη Κούβα κι άσε μας εμάς στη καπιταλιστική μιζέρια μας!
  Και που'σαι...αν πάρεις μαζί τον Μπογιόπουλο και κάνα δυο τρεις ομοίους σας, χάρη θα κάνεις σε αυτούς (πρωτίστως) και σε εμάς τους ...άλλους!

  Ρε τι τραβάμε με τα απολιθώματα το 2016!!!
 • ΔημήτρηςΤετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, 16:46
  Ωρε Κωστή/F.k.I/Καπετάν κουκ/ΣΟΝ ΠΕΝ

  κάθε μέρα για το ίδιο άρθρο ίδα απάντηση; είσ(τ)ε φοβερο(ι)ς!!!

  Μόνο που αυτά που γράφετε δεν ανταποκρίνονται τόοοοσο πολύ στην πραγματικότητα, έτσι;
  Για φέρτε και κανένα στοιχείο, έτσι για τα μάτια του κόσμου.

  Ο άλλος εδώ πάνω αμόλησε ένα κάρο διασταυρούμενα ανα πάσα στιγμη΄από οποιαδήποτε πηγή - επίσημη και όχι ...wiki- επίσημη...

  Και έπειτα για να σκεφτούμε:
  Στο 1956, η Ελλάδα ήταν σε βιομηχανική αναπτυξη, τι ήταν η Κουβα του Μπατίστα;
  Το 1956, η Ελλάδα είχε 1.000.000 μετανάστες, 800.000 νεκρούς από πείνα μετά τον εμφύλιο, 40.000 πολιτικούς κρατουμενους.
  Τι είχε η Κούβα του Μπατίστα;

  Το 1949, ο ΔΣΕ ηττήθηκε στο πεδίο της μάχης και άρχισε η περίοδος του μετεμφυλιακού κράτους, με επιστέγασμα τη χουντα των συνταγματαρχών. Ο ΔΣΕ κατηγορήθηκε απο τους ταγματασφαλήτες και τα τσιράκια των ΗΠΑ στην Ελλαδα για ...εξοπλισμό και καθοδήγηση από τη Μόσχα...
  Οι 14 ένοπλοι του Φιντέλ και του Τσε το 1956 κατάφεραν μέσα σε 3 χρόνια να καταροπούσουν έναν ολόκληρο στρατό και να πάρουν τα όπλα. Πρέπει να είσαι τουλάχιστον ΗΛΙΘΙΟΣ για να πιστεύεις ότι 14 άνθρωποι καταφέρουν τέτοιν άθλο μόνοι τους...

  Το 1959 -1961 εθνικοποιήθηκαν τα πάντα στην ΚΟΥΒΑ. Πέρασαν στα χέρια του νέου εργατικού κράτους. Εδώ, το 1967 παραδόθηκε ο πλούτος ττης χώρας στην ESSO PAPAS στους Μποδοσάκηδες και τους Πατέρες.

  Αντε γλύψτε τώρα εκεί που έφτυναν τα αφεντικά σας. Και αφήστε το λαό της Κούβας να παλεύει για το μέλλον του. Δεν ήταν και δεν είναι σαν τα μουτρα σας.

  Και που είστε: Η ιστορία, για όσους γνωρίζουν από επιστήμη, δεν είναι ευθύγραμμη πορεία. Έχει από όλα... ΤΟ θέμα είναι, εμείς, με ποια συμφέροντα θα συνταχθουμε και θα παλέψουμε. Εσείς, θλιβερά υποκείμενα (ή υποκείμενο) είσαι από τους Πυλιους Γούσιδες της ιστορίας. Κλάψε στην τρύπα σου και άσε τον κόσμο να προοδευει!
  Δ.
 • ΚωστήςΤετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, 13:42
  Χμμμ....

  Υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που λένε ότι εάν είχαμε αφήσει τον παπαδόπουλο να κάνει δουλεια , σήμερα δεν θα ήμασταν στα χάλια που είμαστε!
  Μάλιστα κι αυτοί, αναφέρουν ...νούμερα για το χρεος, την ανεργία κτλ κτλ

  Περίεργες συμπτώσεις!
 • F.k.IΤρίτη 12 Ιανουαρίου 2016, 15:04
  Ρε Μπογιόπουλε μήπως ξέρεις πόσοι προσπαθούν να μπούν κολυμπώντας και πάνω σε φουσκωτές βάρκες στην Κούβα, για να απολαύσουν την δωρεάν παιδεία και την υψηλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον παράδεισο των Κάστρο;
  Θυμάσαι αριθμό και ονόματα;
  Γιατί και τα καναρίνια και οι καρδερίνες ζούν σε χρυσά κλουβιά Μπογιόπουλε με δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά μόλις βρούν την πόρτα του κλουβιού ανοιχτή, την κοπανάνε για άλλες πολιτείες.
 • Καπτεν κουκΔευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, 20:14
  Μας αρέσει ή όχι η Κούβα το μόνο που κατάφερε, είναι να ξαναγυρίσει στις αγκάλες του καπιταλισμού και στις άγριες διαθέσεις του γίγαντα γείτονα.
  Μετά απο χρόνια ''σοσιαλιστικής πορείας'', και στην Κούβα-όπως νωρίτερα στον ''υπαρκτό''- απεδείχθει το αυτονόητο.
  Χωρίς Δημοκρατία και Ελευθερία, όλα αυτά τα καθεστώτα θα έχουν την ίδια μοίρα.Την επιστροφή στην άγρια καπιταλιστική πραγματικότητα.
  Η διαφορά με τις χώρες που δεν είχαν το προνόμιο του ''σοσιαλισμού made in yparktos'', είναι πως αυτές ξεκινούν απο πολύ χειρότερη αφετηρία και με πολύ χειρότερες προυποθέσεις στην νέα τους ζωή.
 • ΣΟΝ ΠΕΝΔευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, 13:07
  Αμετανόητος, στο όνομα μιας δήθεν ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας με πάμπτωχους εξαθλειωμένους ανθρώπους που διακινδύνευαν την εκτέλεση προκειμένου να δραπετεύσουν με σαμπρέλες στο ψκεανό, με την πορνεία ανταλλακτική αγαθών από τους τουρίστες και εν τέλει προσκυνημένη στις ΗΠΑ στο κύκνειο άσμα ενός απάνθρωπου καθεστώτος που καταδίκασε δυο γενιές. Άξιξε τα ψυχία της "επιτυχίας" της η επανάσταση? Δεν υπήρχε άλλος δρόμος?
 • Γιωργος Σπ. ΔιλιντάςΠέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016, 15:01
  Δυο συντομες παρατηρησεις:
  1. Αν δεν υφιστατο η ΕΣΣΔ (με ολα τα στραβα της) η επανασταση στη Κουβα δεν θα εδραιωνονταν.
  2. Η επανάσταση στη Κουβα κερδισε στα πεδία των μαχών έχασε όμως σε πολλα πεδία της οικονομίας (οπως και το Βιετναμ αλλωστε). Οι βαθυτερες αιτιες αυτης της ηττας αξιζει να διερευνηθουν
  3. Οταν λεμε οτι το εμπαργκο στοιχισε στη Κουβα 1 τρις ομολογουμε οτι ακομα και μια σοσιαλιστικη κοινωνια δεν μπορει να ειναι κλειστη και αυταρκης. Αξιζει τον κοπο καποιος σχετικος να επεξαργαστει το θεμα θεωρητικα, ειδικα τωρα που δεν υφισταται σοσιαλιστικο στρατοπεδο.
 • LCKΤρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 19:54
  @Γιάννης Σ.

  Παροτι δεν ειμαι κκες και εχω τις επιφυλαξεις μου για τον ‘υπαρκτο’ να σου απαντησω (επιγραμματικα) σε μερικα απο οσα γραφεις.
  -Τα αλματα της ιατρικης δεν μπορουν να εξηγησουν την ιλλιγγιωδη βελτιωση του προσδοκιμου ζωης στην Κουβα σε σχεση με αλλες χωρες (συγκρινε ρυθμους για να καταλαβεις). Οσο για το κλισε της εποχης αν ‘φταιει ο μαγειρος και οχι η συνταγη’ κανε κρατει: ελευθερη οικονομια δεν ειχαν επι Μπατιστα; Απο ποτε τα στραβα της ελευθερης οικονομιας τα χρεωνεις στη διακυβερνηση; Μονα ζυγα δικα σου; Η θα παραδεχτεις οτι αυτο που λες εσυ ‘ελευθερη οικονομια’ δεν ειναι παρα σχεδιαζομενη απο εξωθεσμικα κεντρα η οτι δεν ειναι οποτε τα στραβα της τα χρεωνεις στην ιδια. Διαλεγεις και περνεις. Επισης γιατι επιμενεις να συγκρινεις με Ευρωπαικες οικονομιες (μηλα με πορτοκαλια); Στο κατω κατω ο συντακτης αν κανει καποια εμμεση συγκριση μονο με την Ελλαδα την κανει (διαβασε καλα τον τιτλο).
  -Βεβαια οι ΗΠΑ μπορουν να θετουν εμπαργκο σε οποια χωρα γουσταρουν. Εκεινο που δυσκολα μπορει να εξηγηθει ειναι να απαιτουν την επιβολη τους και απο τις αλλες χωρες (διαβασε καλα το αρθρο για το συγκεκριμενο θεμα). Οσο για τις ζημιες απο το εμπαργκο σου υπενθυμιζω οτι διεθνες εμπορια εχουν αναγκη να κανουν ολες οι χωρες και η σοσιαλιστικη Κινα και η καπιταλιστικη Ιαπωνια, τι θα πει αυτο; Απο ποτε το διεθνες εμποριο απαγορευεται σε σοσιαλιστικες οικονομιες;
  -Για την δωρεαν παιδεια: δεν εχεις ιδεα απο σοσιαλιστικη οργανωση οικονομιας, ειναι φανερο, αλλιως δεν θα μιλουσες για ‘φορολογια που χρηματοδοτει την παιδεια και την υγεια’. Ακομη ομως και να δεχτουμε για την οικονομια της συζητησης οτι αυτα πληρωνεται απο τους φορους ολων, μην ξεχνας οτι προσφερεται σε και ολους. Φορους πληρωνουν και οι Αμερικανοι και δωρεαν παιδεια δεν εχουν. Ουτε υγεια. Πως το εξηγεις αυτο;
  -Σου αρεσουν οι συγκρισεις με τον ‘μεσο’ (γενικα και αοριστα) γιατι βολευουν ετσι; Εμενα ομως μου αρεσουν αλλες συγκρισεις οπως το ποσοστο αυτων που δεν εχουν ουτε τα βασικα (χειροπιαστα πραγματα).
  Δεν ειναι τα προβληματα του ‘υπαρκτου’ αυτα τα τετριμμενα κλισε που γραφεις. Αλλου ειναι....
  Σου αρεσει η οχι η Κουβα τα καταφερε και μπραβο της.
 • GiorgosΤρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 16:35
  Βεβαια αν ζουσες στην Κούβα, αυτές τις ανοησίες δε θα μπορούσες να τις γράψεις, γιατι ούτε πρόσβαση στο internet θα είχες, ουτε θα μπορούσες να εκφράσεις ελεύθερα τη γνώμη σου. Θα έπρεπε να κολυμπήσεις με σχεδία μεχρι το ιμπεριαλιστικό Μαϊάμι για να μπορεσεις να μιλήσεις χωρίς λογοκρισία.
 • ΑριάναΤρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 12:24
  Πρώτον είμαστε Κούβα-πρό τού 57...
  Αν συγκρίνουμε τούς δείκτες..καί ξένη κτήση είμαστε...καί ξέφραγο αμπέλι...καί οι μεγαλομαφιόζοι τόχουν ....καί αλεστικά δέν δίνουνε
  Εν πολλοίς, τό μέλλον μας διαγράφεται πολύ πιό ζοφερό απ τό παρελθόν τής Κούβας.
  Αν βγάζω γρέζι, είναι γιατί μόνο εκεί, μέ αισχρές αντιξοότητες (όλες γλαφυρότατα περιγραφείσες από τό άρθρο) καί μικρές δυνατότητες ο 'υπαρκτός σοσιαλισμός' "στάθηκε" (όχι χωρίς νομεγκλατούρα, βεβαίως-βεβαίως, νά μήν θίγουμε τά ιερά καί όσια!)
  Γιατί, έχω βαρεθεί νά απολογούμαι , στό παρελθόν, γιατί ενώ δηλώνω αριστερή δέν ψηφιζα ΚΚΕ, τώρα, γιατί τάχω πάρει μέ τόν Σύριζα(καί η άποψή μου γιά τό ΚΚΕ δέν άλλαξε-όπως δέν άλλαξε, ούτε καί μπορεί, τό ΚΚΕ)
 • Γιάννης Σ.Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 11:53
  Διάβασα με προσοχή το ενδιαφέρον άρθρο σας, το οποιο όμως και βρήκα αρκετά μονόπλευρο. Θα ηθελα επομενως να σχολιάσω, προσπαθώντας να δώσω και την άλλη διάσταση του θέματος, αυτού που έχετε «ξεχάσει» να αναφέρετε.

  -Ξεκινώ από το γεγονός οτι συγκρίνετε την Κούβα του Μπατίστα με την Κούβα του Κάστρο και τη βελτίωση όλων των μεγεθών της οικονομίας και των επιπέδων διαβίωσης, τα οποια αποδίδετε (εμμέσως πλην σαφώς) στο γεγονός οτι το σύστημα άλλαξε απο «καπιταλιστικό» σε «σοσιαλιστικό». Πέραν του γεγονότος οτι συγκρίνετε δύο διαφορετικές εποχές (οταν πχ αναφέρεσθε στο προσδόκιμο ζωής ή στη βρεφική θνησιμότητα, ειναι μάλλον ανεδαφικό να συγκρίνετε τη δεκαετία του ’50 με τη δεκαετία του ’90, οπου η ιατρική εχει κάνει εν τω μεταξύ άλματα), έχετε σκεφθεί οτι μπορεί να μη φταίει το ΣΥΣΤΗΜΑ, αλλά η ηγεσία; Εν προκειμένω η Κούβα προ του ’50 ειχε ομολογουμένως μια διεφθαρμένη ηγεσία που οδήγησε τη χωρα στην εξαθλίωση. Γιατι κατηγορείτε το οικονομικό μοντέλο που ειχε η Κούβα και οχι το πως αυτό εφαρμόσθηκε απο το καθεστώς Μπατίστα; Το σύστημα του «καπιταλισμού» (που εγώ αποκαλώ ελεύθερη οικονομία, λόγω του γεγονότος οτι προάγει την οικονομική πρωτοβουλία και ελευθερία του ατόμου, σε σχέση με τον κεντρικά σχεδιασμένο κομμουνισμό) εφαρμόζεται σε άλλες χώρες –με σωστή ηγεσία- επιτυχώς. Η Δανία ή το Βελγιο π.χ. ειχαν το ίδιο οικονομικό σύστημα με την προ-΄50 Κούβα, αλλα έχοντας σωστή και ηθική ηγεσία, στις χώρες αυτές επέτυχε, ενώ στην Κούβα απέτυχε. Αρα μήπως δε φταίει το οικονομικό μοντέλο, αλλα ποιοι το εφαρμόζουν;
  -Μιλάτε για «δολοφονικό εμπάργκο» της Αμερικής, κατηγορόντας τις ΗΠΑ για ιμπεριαλισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων της Κούβας. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ότι οι ΗΠΑ (όπως και κάθε ανεξάρτητο κράτος) εχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν με ποιους θα έχουν οικονομική συνεργασία και με ποιους όχι. Εν προκειμένω, οι ΗΠΑ επέλεξαν να κάνουν εμπάργκο προς μια χώρα που (οπως σωστά αναφέρετε στο άρθρο σας) δια της βίας κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεών τους ή προς μια χώρα που το ’62 εγκαθιστούσε επιθετικούς πυραύλους στο υπογάστριό τους. Οπως αντίστοιχα εμπάργκο έχει κάνει η Ελλάδα στα σκόπια, η ΕΕ στη Ρωσσία κ.ο.κ. Επομένως, αυτο που λέτε περι «δολοφονικού εμπάργκο» ειναι μάλλον αντιφατικό, εφόσον ισχυρίζεσθε οτι λόγω του εμπάργκο (που, ξαναλέω, εχουν κάθε δικαίωμα να επιβάλλουν οι ΗΠΑ) η Κούβα έχασε περί τα $1 τρις. Απο ποιόν; Από τις «καπιταλιστικές» ΗΠΑ και του ιμπεριαλιστές συμμάχους τους; Αφού, όπως ισχυρίζεσθε, η Κούβα έχει ενα ανώτερης εμπνεύσεως οικονομικό συστημα, γιατι χρειάζεται τα δολλάρια των ΗΠΑ και το εμπορικό αλισιβερίσι με τους ξενους ιμπεριαλιστές, που ηγούνται αποτυχημένων (κατα τη δική σας αντίληψη) οικονομιών;
  -Αναφέρετε το «αξιοζήλευτο» σύστημα υγείας της Κούβας. Ενω δεν έχω αμφιβολία (ουτε ιδια αποψη) για τα λεγόμενά σας, σας αναφέρω απλώς το γεγονός οτι, βάσει των στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, το Κουβανικό σύστημα υγείας κατατάσσεται 39ο παγκοσμίως (ως μέτρο σύγκρισης η Ελλάδα ειναι 14η). Να σημειωθεί οτι καμμια απο τις 38 χώρες που προηγούνται της Κούβας στην παραπάνω λίστα δεν ειναι σοσιαλιστική. Αρα μήπως ούτε κι εδώ παίζει ρόλο το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί μια χώρα; Επίσης, αφού το επίπεδο της υγειας της Κούβας ειναι τοσο περίτρανο, πως εξηγείτε το γεγονός οτι ολοι οι ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιλέξουν τον τόπο θεραπείας/περίθαλψής τους επιλέγουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία κα; Τουλάχιστον εγώ δεν έχω ακούσει για καποιον ζάμπλουτο ασθενή να επιλέγει την Κούβα για τη θεραπεία του.
  -Μιλάτε επίσης για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, και πως αυτό ειναι ανώτερο ακόμα και από αυτό των ΗΠΑ. Πράγματι σύμφωνα με την Unesco η Κούβα κατάσσεται 14η στον κόσμο (ασχέτως και πάλι αν οι 13 πιο πάνω απο αυτήν δεν ειναι σοσιαλιστικές χώρες). Βάσει όμως του δείκτη Human Development Index των Ηνωμένων Εθνών, ο οποιος θεωρείται πιο ολοκληρωμένος καθώς λαμβάνει υπόψιν του 4 διαφορετικούς παράγοντες (εκ των οποίων και η εκπαίδευση) και στο οποιο η Κούβα κατατάσσεται 45η (!!!) με την Ελλάδα 29η και τις ΗΠΑ 5ες. Οπως και στις προηγούμενες στατιστικές, έτσι κι εδώ, η απουσία σοσιαλιστικών χωρών στις πρώτες θέσεις ειναι εντυπωσιακή.
  -Επίσης, σε οτι αφορά την παιδεία: μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οτι αναφέρετε επί λέξει «ο γονιός δεν σπαταλάει ούτε ένα σεντς για την μόρφωση των παιδιών του». Αν επιτρέπεται, τότε ποιος χρηματοδοτεί το «δωρεάν» σύστημα παιδείας της Κούβας, αν όχι οι ίδιοι οι Κουβανοί; Γιατι σίγουρα δεν το χρηματοδοτεί κάποια άλλη χώρα ή ...οι εξωγήινοι. Αρα, τι ακριβώς σημαίνει ΔΩΡΕΑΝ παιδεία; Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει η ιδιωτική παιδεία, όπου χρηματοδοτείται μέσω των διδάκτρων που πληρώνει κατά περίπτωση ο κάθε μαθητής ξεχωριστά και υπαρχει και η δημόσια παιδεία, οπου ο κάθε ενας από εμάς (εχει δεν εχει παιδιά) την πληρωνει εμμεσα, μεσω των φόρων. Αλλα για δωρεάν παιδεία (που να μην την πληρώνει κανείς) ομολογουμένως πρώτη φορά ακούω... Ας μην παραμυθιαζόμαστε οτι ο «γονιός δεν πληρώνει ουτε σεντ». Τα πληρώνει, αλλα με άλλο τρόπο, οπως και στην Ελλάδα πληρώνουμε (και μαλιστα ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ την «δωρεάν» παιδεία που μας παρέχεται).
  -Ενα άλλο θέμα που θίγετε ειναι η αξιοπρεπής ζωή που διάγει ο κάθε Κουβανός πολίτης. Δε θα διαφωνήσω ότι ολοι οι Κουβανοί απολαμβάνουν τα βασικά αγαθά. Ναι, αλλα μόνο τα βασικά. Η’ αυτά που επιλέγει να τους δώσει το κράτος μέσω δελτίων (δηλαδή το κράτος επιλέγει για τον κάθε πολίτη που θα μείνει, τι θα φάει και πόσο θα φάει). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που καποιοι πολίτες θέλουν το «κάτι παραπάνω»; Μπορεί το σοσιαλιστικό Κουβανικό σύστημα να τους το παρέχει; Η απάντηση ειναι ενα ηχηρό ΟΧΙ. Το πρόβλημα με τις σοσιαλιστικές οικονομίες ειναι οτι μπορεί να παρέχουν (ΕΑΝ παρέχουν) στην καλύτερη περίπτωση μόνο τα βασικά αγαθά ώστε να διατηρηθεί ενας άνθρωπος στη ζωή, χωρίς όμως το κάτι παραπάνω που χρειάζεται ενας ανθρωπος για να την απολαύσει αυτή τη ζωή ή για να έχει κίνητρο να δημιουργήσει το κάτι παραπάνω. Και εν πάσει περιπτώσει, επιμένετε οτι ο μέσος Κουβανός ζει καλύτερα απο το μέσο Βέλγο, Δανό, Νορβηγό, Σουηδό ή Ελβετό;;; Και πως εξηγείτε το γεγονός οτι η Κούβα, οπου ζουν ολοι τόσο καλά, εχει απο τα υψηλότερα ποσοστά πορνείας; Εκτός αν οι Κουβανές το κάνουν για τη σαρκική τους απολαυση και οχι για τα λίγα καπιταλιστικά δολλάρια (γιατι δε δέχονται τα σοσιαλιστικά πέσος...).
  -Εν πασει περιπτωσει, αφού η ζωή στην Κούβα ειναι τόσο παραδεισένια, πως εξηγείτε το γεγονός οτι περί το 1 εκατομμύριο Κουβανών εχουν περάσει (πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους) στις ΗΠΑ και ζουν εκεί; Μπορείτε να μας πείτε μήπως εαν το αντίθετο ισχύει και πόσοι Αμερικάνοι ζουν στην Κούβα;
  -Τέλος, ενώ αναφέρεστε στο τι έχει η Κούβα, μάλλον «ξεχάσατε» να αναφέρετε τι ΔΕΝ εχει η Κούβα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις δημοκρατικές ελευθερίες. «Ξεχνάτε», κε. Μπογιόπουλε να πείτε οτι οταν ήρθε ο Κάστρο αυτός θα ήταν και ο ισόβιος ηγέτης τους, καθώς οι κουβανοί δεν εχουν το δικαίωμα να εκλέξουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι για την ηγεσία τους, όπως δεν εχουν δικαίωμα να ταξιδεύψουν έξω απο τη χώρα τους χωρίς ειδική άδεια (αρα ειναι φυλακισμένοι μεσα στο ιδιο τους το κράτος).
  Λυπάμαι αν σας κούρασα, εχω κι αλλα να πω αλλα δε θέλω να μακρυγορώ. Εαν θα θέλατε να σχολιάσετε τα παραπάνω, θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας για τα παραπάνω. Καλή χρονιά.

  Γιάννης
 • ΔημήτρηςΤρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 10:24
  Φιλε Νικο.Οταν η αληθεια ποναει την καταπνιγουν.Η επανασταση της Κουβας εδειξε το δρομο που πρεπει να ακολουθησουν οι. λαοι.Δυστυχως,
  ομως , εμεις πορευομαστε σ αλλα μονοπατια.Αυτα που φερουν πεινα, μεταναστευση, καταληστευση του Εθνικου μας πλουτου, ανεργια,
  απωλεια της εθνικης μας κυριαρχιας.Μας αρεσει , οπως λεει ο ποιητης, να ζουμε σ εναν αλλο κοσμο, οπου:
  "Η προσφορα κι η ζητηση ρυθμιζουνε την κοινωνια
  ..............
  καθε χειρονομια, καθε λεξη, κι η πιο κρυφη σου σκεψη ακομα,
  μεγαλα λογια στις γωνιες των δρομων, οι ρητορες σαν τους
  λαχειοπωλες
  διαφημιζοντας ονειρα για μελλοντικες κληρωσεις
  τα αισθηματα του Χρηματιστηριου, στα λογιστικα βιβλια
  δουναι και λαβειν, πιστωση , χρεωση,
  ισολογισμοι, εκπροθεσμες συναλλαγματικες, μετοχες, χρεω
  γραφα
  κι ας κλαιει αυτη η γυναικα στο δρομο, τι σημασια εχει;
  "ζουμε σε μια μεγαλη εποχη", οι παπαγαλοι δεν κανουν
  ποτε απεργια
  μικροι, αναπηροι μισθοι αγαρασμενοι με νεκρες περιφα
  νεις
  γνωση αβεβαιη, πληρωμενη μ ολη τη βεβαιη νειοτη σου,
  βρεχει νομισματα, οι ανθρωποι τρεχουν σαν τρελλοι να τα
  μαζεψουν".
 • Dimox1969Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, 06:23
  Ειναι ολα τοσο ροδινα που ο λαος της κουβας παλευει με σχεδιες για να περασει στη φλοριδα χρονια τωρα με χιλιαδες νεκρους στο πατο του κολπου.
 • ΔημητρηςΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 23:43
  Φιλε Νικο.Οταν η αληθεια ποναει την καταπνιγουν.Η επανασταση της Κουβας εδειξε το δρομο που πρεπει να ακολουθησουν οι. λαοι.Δυστυχως,
  ομως , εμεις πορευομαστε σ αλλα μονοπατια.Αυτα που φερουν πεινα, μεταναστευση, καταληστευση του Εθνικου μας πλουτου, ανεργια,
  απωλεια της εθνικης μας κυριαρχιας.Μας αρεσει , οπως λεει ο ποιητης, να ζουμε σ εναν αλλο κοσμο, οπου:
  "Η προσφορα κι η ζητηση ρυθμιζουνε την κοινωνια
  ..............
  καθε χειρονομια, καθε λεξη, κι η πιο κρυφη σου σκεψη ακομα,
  μεγαλα λογια στις γωνιες των δρομων, οι ρητορες σαν τους
  λαχειοπωλες
  διαφημιζοντας ονειρα για μελλοντικες κληρωσεις
  τα αισθηματα του Χρηματιστηριου, στα λογιστικα βιβλια
  δουναι και λαβειν, πιστωση , χρεωση,
  ισολογισμοι, εκπροθεσμες συναλλαγματικες, μετοχες, χρεω
  γραφα
  κι ας κλαιει αυτη η γυναικα στο δρομο, τι σημασια εχει;
  "ζουμε σε μια μεγαλη εποχη", οι παπαγαλοι δεν κανουν
  ποτε απεργια
  μικροι, αναπηροι μισθοι αγαρασμενοι με νεκρες περιφα
  νεις
  γνωση αβεβαιη, πληρωμενη μ ολη τη βεβαιη νειοτη σου,
  βρεχει νομισματα, οι ανθρωποι τρεχουν σαν τρελλοι να τα
  μαζεψουν"._
 • VirusΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 22:07
  Το τι ειχαν καταφερει οι χωρες του (αν)υπαρκτου σοσιαλισμου, στο κοινωνικο πεδιο (με λαθη και παραλειψεις) τα γνωριζει ολος ο κοσμος, ειδικα τωρα που βιωνει στο πετσι του, τα "αγαθα" του ΥΠΑΡΚΤΟΥ καπιταλισμου.
  Αλλα μιας και μιλαμε για films, ας δουμε και το ντομακιντερ "Sicko" του ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ παραγωγου Michael Moore.

  Ειπαμε παιδια: "για ολα φταινε οι Κομμουνιστες"
  Τωρα ειμαστε καλυτερα. Δεν εχουμε ταξικες και κοινωνικες διακρισεις. Εχουμε "ελευθεριοτητα".
  Success Story (οπως λεμε West Side Story).
 • ΔημήτρηςΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 19:53
  Τους ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλιο είναι εξηγήσιμο γιατί τους ενόχλησε και τους ενοχλεί. Πώς να εξηγήσει κανείς την αποστροφή των ¨κολασμένων της γης¨ και στη χώρα μας όταν ρωτάνε με τον τίτλο του άρθρου; Όταν κάθονται στην ουρά για μια σακούλα ζαρζαβατικά ή ένα πιάτο φαΐ στην ενορία τους; Αν δεν υπήρχε αυτή η στάση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά από όλους τους αδικημένους, ίσως και η Κούβα να είχε φτάσει πιο ψηλά ακόμα. Αλλά από ότι φαίνεται η πλειοψηφία είναι ακόμα στο: ψωμί ελιά και Κωτσιο βασιλιά....
 • Ιωσήφ Σ.Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 16:40
  Συγνώμη για το άσχετο.
  Φίλε ΗΠΕΙΡΩΤΗ
  στα άρθρα "...κοπροκρατούν το μέλλον" και "τρεις φωτογραφίες, χιλιάδες λέξεις", έχω δημοσιεύσεις απαντήσεις στα σχόλιά σου.
  Με συγχωρείς για την καθυστέρηση, αλλά, πριν από δυο μέρες είδα πως μου είχες απαντήσει. Ελπίζω να μην είναι υπερβολικά αργά.
  Ευχαριστώ.
 • Thanasis GuevaraΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 16:06
  Μην ξεχνάμε ότι όταν άνοιξαν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ ο κόσμος βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας "Φιντέλ μαζί σου για πάντα". Κάτι λέει αυτό.
 • ΑριάναΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 12:27
  Καί μακάρι όλες οι χώρες τού "υπαρκτού σοσιαλισμού" νά είχαν καταφέρει τά μισά(όχι ΟΛΑ, όπως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΟ! αλλοιώς πρός τί ο σοσιαλισμός?)
  Τό "before the night comes" τόχουμε δεί?
  Ετσι γιά νά ξέρουμε τί λέμε "θύματα φυλετικού ή θρησκευτικού ρατσισμού μηδέν"...'α, ναί!!! τό "κοινωνικού" τό αποφεύγουμε τεχνηέντως
 • Ο. ΛοκρόςΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 10:14
  Νίκο Καλή Χρονιά ! Τα πανεπιστήμια βγάζουν γιατρούς για όλη τη Λατινική Αμερική.Πολλοί έχουν πάνω από δύο πτυχία.Ο ξεναγός μας είχε τρία .
 • helleneΔευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 09:50
  ...AS PAROUME PARADEIGMA!!

 • Αθήνα5°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη-1°CΥψηλή:4°C
  Χαμηλή:-1°C
 • Πάτρα5°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα-2°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C