Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η «Μεγάλη Κυρία» της γαλλικής Αντίστασης – Ποια ήταν η Yvette Lundy – ΒΙΝΤΕΟ

Η Yvette Lundy, η “Μεγάλη Κυρία” της γαλλικής Αντίστασης, και επιζήσασα του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Ράβενσμπρικ, πέθανε σε ηλικία 103 ετών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών πέθανε στο Επερνέ της Γαλλίας.Η Lundy προμήθευε πλαστά έγγραφα σε εβραϊκές οικογένειες, σε άνδρες που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από την εξαναγκαστική εργασία ή σε δραπέτες των φυλακών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

«Ακόμα σήμερα, κάποια στιγμή της ημέρας θα σκεφτώ το στρατόπεδο (…). Συχνά το βράδυ, πριν να με πάρει ο ύπνος», εκμυστηρευόταν το 2017 στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λαντί.

Την 19η Ιουνίου 1944, η Γκεστάπο πήγε να τη συλλάβει ενώ παρέδιδε μάθημα. Έπειτα από το πέρασμά της από μια γαλλική φυλακή και από το στρατόπεδο Νόιε Μπρεμ, κοντά στο Σάρμπρικ, εξορίστηκε στο Ράβενσμπρικ.

Περνώντας την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, βόρεια του Βερολίνου, αισθάνθηκε να πέφτει στους ώμους της τεράστιο βάρος, πριν βρεθεί αντιμέτωπη με τη συστηματική προσπάθεια των Ες-Ες να αφαιρέσουν την ανθρώπινη υπόσταση των κρατουμένων με την άφιξή τους.

Ο δυνατός, σκληρός χαρακτήρας της τη βοήθησε, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια, να επιβιώσει σε αυτή την «τρύπα», σε αυτή την «κόλαση», να αντέξει τα καταναγκαστικά έργα, «τα σκυλιά και τα ρόπαλα, που ήταν μέρος της καθημερινότητας», την εξάντληση, την πείνα, τον θάνατο για τους πιο αδύναμους.

Αφού μετήχθη κοντά στη Βαϊμάρη, απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό την 21η Απριλίου 1945 και επέστρεψε στη Γαλλία με αεροπλάνο.

Από το 1959, άρχισε να κάνει ομιλίες σε γαλλικά και γερμανικά σχολεία, για να μεταφέρει τις εμπειρίες της.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ