Στοιχεία που σοκάρουν: 246 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το 2019 σε ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ

Ως εσωτερική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται η ένοπλη επίθεση στο Ελ Πάσο, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης για το Δυτικό Τέξας Τζον Μπας.

«Πρόκειται να κάνουμε αυτά που κάνουμε για τους τρομοκράτες σε αυτήν τη χώρα, που είναι να απονέμουμε ταχεία και βέβαια δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπας σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνήτης του Τεξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε πως η χθεσινή επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά ενός εγκλήματος μίσους, ενώ η αστυνομία αναφέρθηκε σε ένα μανιφέστο του δράστη ως πειστήριο πως η επίθεσή του είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα 246 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 979 τραυματίστηκαν στη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Stanford Data Project, που καταμετρά ως τέτοιες όσα επεισόδια έχουν πάνω από τέσσερα θύματα (νεκρούς και τραυματίες, εκτός των δραστών) σε ένα συγκεκριμένο σημείο και σε συγκεκριμένο ελάχιστο χρόνο.

Κατά μέσον όρο, ο αριθμός αυτός στατιστικά ισοδυναμεί με πάνω από έναν νεκρό την ημέρα από επιθέσεις με όπλα, ή πιστόλια.

Πρόκειται για μία ιδιότυπη εσωτερική τρομοκρατία, που τις περισσότερες φορές έχει ως πρωταγωνιστές λευκούς ζηλωτές της θεωρίας για την υπεροχή της λευκής φυλής, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αντίστοιχα κτυπήματα της επιλεγόμενης ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Άλλωστε και οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως το επεισόδιο του Ελ Πάσο θα το αντιμετωπίσουν ως εσωτερική τρομοκρατία.

Το επεισόδιο στο Ελ Πάσο είναι μακράν το πιο θανατηφόρο εντός του έτους (20 νεκροί και 26 τραυματίες). Ακολουθεί η επίθεση στο Βιρτζίνια Μπιτς στις 31 Μαΐου (13 νεκροί και 4 τραυματίες) κι έπεται η επίθεση στις 28 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Σκόρδου στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας (4 νεκροί και 12 τραυματίες).

Στις ΗΠΑ η πιο αιματηρή επίθεση ήταν εκείνη τον Οκτώβριο του 2017 στο Λας Βέγκας με 59 νεκρούς και 489 τραυματίες. Το 2017 είναι επίσης και το έτος με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από θύματα ενόπλων επιθέσεων: 14.542 νεκροί.

Κατά τα λοιπά εκτιμάται πως στη χώρα κυκλοφορούν πάνω από 350 εκατ. όπλα, επί συνολικού πληθυσμού 327 εκατ. κατοίκων: δηλ. αντιστοιχούν πάνω από ένα όπλο ανά κάτοικο. Νομικά το δικαίωμα της οπλοκατοχής εξασφαλίζεται από τη Β’ τροπολογία του Συντάγματος, μόλο που κάθε Πολιτεία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην εφαρμογή της, επιτάσσοντας κανόνες για τον αριθμό και το πότε μπορεί κάποιος να φέρει όπλο.Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ