Παγκόσμια ανησυχία έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού drone από το Ιράν – Σύσκεψη στον Λευκό Οίκο – ΒΙΝΤΕΟ

Ανεβαίνει η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού drone από ιρανικούς πυραύλους.

Τόσο το Πεντάγωνο όσο και οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το περιστατικό, με τις αμερικανικές αρχές να αναφέρουν ότι το drone πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο, σε διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από το Στενό της Χορμούζ.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Πεντάγωνο:

Σήμερα το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία θα ενημερωθούν τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου για τις εξελίξεις στο Ιράν. Η σύσκεψη θα γίνει παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές.

Ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή, τόνισε ότι «αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων». Ο ίδιος υποστήριξε ότι το drone “Global Hawk” δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του».

Παράλληλα, διέψευσε την ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν, εξηγώντας ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

Τραμπ: Σύντομα θα μάθετε αν θα βομβαρδίσουμε το Ιράν

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε “ανθρώπινο λάθος”, ωστόσο άφησε παράλληλα ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντίδραση των ΗΠΑ.

Όπως είπε, το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα, ενώ πρόσθεσε ότι “θα είχε μεγάλη διαφορά” αν ήταν επανδρωμένο. “Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε” να λάβει αυτήν την απόφαση, είπε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνο και ανόητο” όποιον το έκανε. “Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος”, συνέχισε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους, απάντησε αόριστα: “Θα δείτε”, ενώ σε άλλη ερώτηση αν είναι ακόμη διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: “Ας δούμε τι θα γίνει”. Σε τελευταία ερώτηση, για το αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: “Σύντομα θα το μάθετε”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ