Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν – Ο ρόλος του Ιράν – Τα πιθανά σενάρια- BINTEO

Παγκόσμια αγωνία προκαλούν οι επιθέσεις που δέχθηκαν δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τα οποία απέμειναν ακυβέρνητα, ενώ το ένα από αυτά τυλίχθηκε στις φλόγες, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, που ανήκει στη νορβηγική εταιρεία Frontline και φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ, τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ έπλεε ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, έπειτα από μια έκρηξη που, σύμφωνα με πηγή, προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Το πλήρωμα του πλοίου περισυνέλεξε ένα πλοίο στην περιοχή και μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, που ανήκει σε ιαπωνική εταιρεία, εκκενώθηκε αφότου επλήγη από μια τορπίλη, όπως ανέφερε η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο. Το πλήρωμα επίσης περισυνελέγη.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, στα πλευρά του ενός τάνκερ εντοπίστηκε προσκολλημένος εκρηκτικός μηχανισμός, πιθανότατα μαγνητική νάρκη, που δεν εξερράγη. Το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου το εγκατέλειψε όταν εντόπισε τον μηχανισμό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, ο μηχανισμός πιστεύεται ότι ήταν μια μαγνητική νάρκη.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, τότε η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την επίθεση θα είναι παραπλήσια με εκείνη που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, όταν χτυπήθηκαν τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Ιράν ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις, κατηγορία που η Τεχεράνη , ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά. Λίγο νωρίτερα, άλλη πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, είπε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τορπίλες στη σημερινή επίθεση.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν άλμα σχεδόν 3% στις τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών.

Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 08:50 (τοπική ώρα, 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

Γύρω στις 16:30 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 2,28 δολάρια (+3,84%) στα 62,25 δολάρια Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,86 δολάριο (+3,68%) στα 53 δολάρια.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ’Αμίκο, πρόεδρος της ένωσης δεξαμενοπλοίων INTERTANKO.

To Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd υπέστη ζημιά από “φερόμενη επίθεση”, από την οποία υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, ανακοίνωσε η εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Shipmanagement, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, διευκρινίζοντας ότι μόνον ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά.

Μια ναυλομεσιτική εταιρεία τόνισε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο Κοkuka Courageous ίσως να προκλήθηκε από μια μαγνητική νάρκη. «Το Κοkuka Courageous είναι ακυβέρνητο χωρίς πλήρωμα», τόνισε η πηγή. Η Kokuka Sangyo Ltd ανέφερε ότι το πλοίο της χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ωρών.

Όπως τόνισε η κρατική εταιρεία διύλισης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp που είχε ναυλώσει το Front Altair, το δεξαμενόπλοιο «φέρεται να επλήγη από τορπίλη», περίπου στις 04:00 (GMT), 07:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, ενός εύφλεκτου υδρογονάνθρακα σε υγρή μορφή. Η εταιρεία Frontline ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιό της τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς όμως να βυθιστεί, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA, ότι το πλοίο είχε βυθιστεί.

Το 23μελές πλήρωμα του Front Altair εγκατέλειψε το πλοίο μετά την έκρηξη και περισυνελέγη από το πλοίο Hyundai Dubai που έπλεε κοντά. Το πλήρωμα έπειτα μεταφέρθηκε σε ένα ιρανικό σκάφος διάσωσης, όπως ανέφερε η Hyundai Merchant Marine.

Ιρανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης διέσωσαν 44 ναυτικούς από το Front Altair και το Kokuka Courageous και τους μετέφερε στο ιρανικό λιμάνι Τζασκ, μετέδωσε το IRNA.

Οι ύποπτοι, οι θεωρίες συνωμοσίας, τα σενάρια

Το νέο περιστατικό σημειώνεται έναν μήνα αφού άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στο στρατηγικής σημασίας αυτό θαλάσσιο πέρασμα, ενώ η ένταση έχει κορυφωθεί ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον, η οποία στρέφει τα “βέλη” της κατά του Ιράν θεωρώντας ότι η χώρα αυτή κρύβεται πίσω από το πρώτο περιστατικό, που είχε σημειωθεί τον Μάιο.

Ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδράζεται στο Μπαχρέιν, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έλαβε δύο «σήματα κινδύνου» νωρίς το πρωί της Πέμπτης από δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτέλεσαν στόχο «επίθεσης», αναφέροντας πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

Και αν και το Ιράν θεωρείται ο πιο “φανερός ύποπτος”, ωστόσο, η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η Τεχεράνη δεν ωφελείται από τις εξελίξεις και αυτήν τη στοχοποίηση, σύμφωνα με τους αναλυτές. Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, το Ιράν έχει απομονωθεί και η οικονομία του ταλανίζεται και η εμπλοκή του σε παρόμοια περιστατικά δεν θα ενίσχυε τη θέση του.

Παράλληλα, τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Ο Άμπε κάλεσε όλες τις πλευρές να μην επιτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «ύποπτα» τα δύο περιστατικά, τονίζοντας με ανάρτησή του στο twitter πως οι επιθέσεις έγιναν ενώ ο Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».

Ο Χαμενεΐ δήλωσε στον Άμπε ότι δεν θα επαναλάβει την «πικρή εμπειρία» να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε πως η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν.

Επίσης, οι επιθέσεις έρχονται μια μέρα αφότου οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου της Άμπχα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίζοντας 26 ανθρώπους. Οι Χούθι είχαν επίσης αναλάβει την επίθεση μιας επίθεσης με drone τον περασμένο μήνα σε αντλιοστάσια της Σαουδικής Αραβίας.

Παγκόσμια ανησυχία και καταδίκη

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωσε ότι συνεχίζουν να εξετάζουν την κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν, μετά τις επιθέσεις, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων» και ζήτησε την «αποσαφήνιση των γεγονότων» και την «απόδοση ευθυνών» , τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει μια μεγάλη σύγκρουση στον Κόλπο.

Το Λονδίνο από την πλευρά του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αναφορές των επιθέσεων, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με εταίρους για το περιστατικό.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι «οι αναφορές που έχουμε λάβει… είναι εξαιρετικά ανησυχητικές». «Μια κλιμάκωση της κατάστασης είναι επικίνδυνη, αυτά είναι γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μαας, που μόλις επέστρεψε από περιοδεία του στο Ιράν και άλλες χώρες στην περιοχή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή.

Το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν και οι δύο ακτογραμμές κατά μήκος του Κόλπου του Ομάν, δεν απάντησαν άμεσα για να σχολιάσουν το συμβάν. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι επιθέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου στον Κόλπο θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και την περιφερειακή ασφάλεια.

Οι φωτό από το AP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ