Παγκόσμια ανησυχία από τις εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε στον Κόλπο του Ομάν έπειτα από επίθεση που έγινε σε δύο τάνκερ που έπλεαν στην περιοχή. Στα δύο δεξαμενόπλοια που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου σημειώθηκαν εκρήξεις.

Τα δύο τάνκερ, το ένα με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το άλλο με σημαία Παναμά, εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές, σύμφωνα με τέσσερις ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές.

Το δεξαμενόπλοιο της νορβηγικής εταιρείας Frontline σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds επλήγη από τορπίλη. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το τάνκερ βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας διέψευσε το δημοσίευμα του IRNA αναφέροντας ότι το δεξαμενόπλοιο εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν.

“Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε βοήθεια στα δεξαμενόπλοια που εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν.

“Έχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 το πρωί τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 7:00 το πρωί”, δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που έχει σημαία Παναμά υπέστη βλάβες δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο, στη Σιγκαπούρη.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν με σωσίβια λέμβο τενός πλοίου που βρισκόταν κοντά.

Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες. “Το δεξαμενόπλοιο παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο”, σημείωσε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Το βρετανικό ναυτικό προχώρησε σε έκτακτη προειδοποίηση στα πλοία του να κινούνται με μεγάλη προσοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώνεται ένα μήνα μετά την επίθεση σε τέσσερα τάνκερ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Κόλπο του Ομάν.

Οι εκρήξεις στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν “έκρηξη” των τιμών του πετρελαίου

“Άλμα” κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από την “επίθεση” που δέχτηκαν δύο τάνκερ στο Κόλπο του Ομάν.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν κατά 3% περίπου. Στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος), το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια.

Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

Πηγή πληροφοριών: Reuters, Tradewinds, jpost.com, tass.com, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter/@PoliteMaps

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ