Ο Τραμπ αρνείται προστριβές με Μπόλτον και Πομπέο για την πολιτική απέναντι στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε εκ νέου οποιεσδήποτε προστριβές του με τα «γεράκια» της κυβέρνησής του – συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν, δηλώνοντας τη στήριξή του στον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ανοησίες» σειρά δημοσιευμάτων ότι έχει δυσανασχετήσει με τους ανώτατους αξιωματούχος του και ιδιωτικά εκφράζει ανησυχίες ότι προσπαθούν να τον σύρουν σε πόλεμο με την Τεχεράνη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διαμήνυσε στον Πάτρικ Σάναχαν, τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας, ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο με το Ιράν.

«Αυτοί (τα μέσα ενημέρωσης) διαδίδουν ότι είμαι θυμωμένος με τους ανθρώπους μου. Δεν είμαι θυμωμένος με τους ανθρώπους μου. Αποφασίζω μόνος μου», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε ένα συνέδριο κτηματομεσιτών στην Ουάσινγκτον. «Ο Μάικ Πομπέο κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο Μπόλτον κάνει εξαιρετική δουλειά».

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε υποσχεθεί να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά από πολεμικές συρράξεις στο εξωτερικό μετά από τους δαπανηρούς πολέμους, όπως τους έκρινε, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Εντούτοις έχει τονίσει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατέψει τα αμερικανικά συμφέροντα στο εξωτερικό. Η πρόσφατη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου ενός αεροπλανοφόρου και πυραύλων Patriot, με τον ισχυρισμό του αμερικανού Πενταγώνου για απειλές από το Ιράν κατά των αμερικανικών συμφερόντων, πυροδότησε φόβους για ένοπλη σύρραξη.

Πομπέο και ο Μπόλτον προωθούν πολιτικές για αλλαγή του καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο παρουσίασε στον Τραμπ τα επικαιροποιημένα σχέδιά του για την αποστολή 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή, αν το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικές δυνάμεις ή αν επιταχύνει τη διαδικασία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η πρόταση αυτή αποδίδεται στον Μπόλτον, σύμφωνα με τους New York Times.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι κάποιες φορές πρέπει να «συγκρατήσει» τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους New York Times, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του για τις εξελίξεις με το Ιράν την Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν επιθυμεί μια στρατιωτική σύγκρουση με τους Ιρανούς. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι η Τεχεράνη σύντομα θα θελήσει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, υποδηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός στη διπλωματική επίλυση της κρίσης.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ