Η Κύπρος βάζει “φρένο” στις διαδικασίες μετεγκατάστασης μεταναστών

Φρένο στις διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης μεταναστών, δικαιούχων ασύλου στην Κύπρο, επιχειρεί να βάλει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με το philenews.com, ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ζήτησε δια επιστολής από τις Βρυξέλλες την εξαίρεση της Κύπρου από τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Η επιστολή στάλθηκε στην έδρα της Ε.Ε. στις 9 Φεβρουαρίου, με αποδέκτη τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώπιον του οποίου ο κ. Πετρίδης έθεσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Οι αιτούντες άσυλο ανήλθαν σε 7.761 το 2018, σε σύγκριση με 4.582 το 2017, 2.936 το 2016, 2.253 το 2015 και 1.728 το 2014, καταγράφοντας τεράστια αύξηση.

Στην απαντητική του επιστολή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καθιστά σαφές ότι τόσο η διαδικασία επανεγκατάστασης, όσο και η διαδικασία μετεγκατάστασης (πλέον και μετά το 2017), υλοποιούνται σε εθελοντική βάση, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν προκαλεί νομικές υποχρεώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία όπως συνάγεται μπορεί να θέσει εαυτόν εκτός των δύο διαδικασιών, όπως έπραξαν άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σημειώνει όμως ότι κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τον ρυθμό των επανεγκαταστάσεων.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ