Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαιρετίζει την επανέναρξη του διαλόγου κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ χαιρέτισε την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να τερματιστεί η πολιτική κρίση που μαίνεται από τον περασμένο Απρίλιο στη Νικαράγουα, κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα» της κεντρικής Αμερικής.

Η Μπατσελέτ ανέφερε ότι ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματα είναι οι «περιορισμοί της έκφρασης των πολιτών», ο «διωγμός των φωνών που διαφωνούν» με την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, «η πάταξη της ελευθερίας του Τύπου», καθώς και «τα μέτρα λιτότητας» και η «ανεργία».

Η Μπατσελέτ, η οποία εκφράστηκε στη Γενεύη, επισήμανε πως «η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι ο διάλογος θα γίνει με σεβασμό, ασφάλεια και χωρίς αποκλεισμούς οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα και οποιασδήποτε οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών».

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ — και πρώην πρόεδρος της Χιλής — έκανε τα σχόλια αυτά μία ημέρα αφού η κυβέρνηση του Ορτέγα και η οργάνωση Συμμαχία Πολιτών ανακοίνωσαν πως θα κάνουν την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια να τερματίσουν την κρίση μέσω συνομιλιών.

Ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσαν προβλέπει τη συμμετοχή ως μεσολαβητών, ή «μαρτύρων», διαφόρων ιερωμένων χριστιανικών εκκλησιών. Τα μέρη σκοπεύουν η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέχρι την 28η Μαρτίου και να οριστούν εθνικοί και διεθνείς ως εγγυητές της εφαρμογής όσων θα συμφωνηθούν.

Οι αντίπαλες πλευρές ξανάρχισαν συνομιλίες την 27η Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να σπάσουν το δεκάμηνο αιματηρό αδιέξοδο. Στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Δύο προηγούμενες απόπειρες να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν πέρυσι.

Εκτιμάται πως από 300 ως 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν φυλακιστεί στις ταραχές που ξέσπασαν τον Απρίλιο του 2018, με αφορμή μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού ήδη οι διαδηλώσεις είχαν μεταμορφωθεί σε εξέγερση εναντίον του 73χρονου Ορτέγα.

Οι επικριτές του προέδρου τον κατηγορούν για διαφθορά, υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τη δικτατορία των Σομόσα, απορρίπτει την απαίτηση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και μιλάει για απόπειρα «πραξικοπήματος» εναντίον της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ