Η προετοιμασία για Brexit χωρίς συμφωνία, στο επίκεντρο συνεδρίασης της Κομισιόν

Βρυξέλλες, Αθανάσιος Αθανασίoυ

Το Κολέγιο των Επιτρόπων ενημερώθηκε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν Μάρτιν Ζελμάγιερ και συζήτησε την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τις προτάσεις έκτακτης ανάγκης για την “ανεπιθύμητη, αλλά πιθανή κατάσταση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς Συμφωνία Αποχώρησης”.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις είναι 19 και για τις περισσότερες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Επτά προτάσεις έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. 12 προτάσεις πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν από τους συννομοθέτες και προχωρούν ικανοποιητικά. Εκτός αυτού, εγκρίθηκαν διάφορες μη νομοθετικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων 10 πράξεων κατ `εξουσιοδότηση, 6 εκτελεστικών πράξεων, καθώς και 3 αποφάσεων της Κομισιόν.

Όπως αναφέρθηκε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ δεν θα – και δεν μπορούν – να μετριάσουν τον συνολικό αντίκτυπο ενός σεναρίου “εξόδου χωρίς Σ.Α.”, ούτε να αντισταθμίσουν με κανένα τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας ή να επαναλάβουν τα πλήρη οφέλη της ένταξης στην ΕΕ ή των ευνοϊκών όρων οποιασδήποτε μεταβατικής περιόδου, όπως προβλέπεται στη Σ.Α. Οι προτάσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα, έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής και θα υιοθετηθούν μονομερώς από την ΕΕ. Δεν είναι “μίνι-συμφωνίες” και δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από αυτό το νομοθετικό έργο, η Κομισιόν ενέτεινε επίσης τις εργασίες της για την προληπτική ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της προετοιμασίας. Η Κομισιόν δημοσίευσε 88 ανακοινώσεις ετοιμότητας, μαζί με 3 αναλυτικές ανακοινώσεις για την ετοιμότητα για το Brexit και συνεχίζει να διεξάγει τεχνικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 σχετικά με γενικά ζητήματα ετοιμότητας και εργασίας έκτακτης ανάγκης και σχετικά με ειδικά ζητήματα τομεακής, νομικής και διοικητικής ετοιμότητας.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2019, η αναπληρώτρια γενικός γραμματέας της Επιτροπής Céline Gauer και μια ομάδα υπαλλήλων επισκέπτονται τις πρωτεύουσες των 27 κρατών μελών της ΕΕ για να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με την ετοιμότητα, ενώ θα συζητήσουν τις εθνικές προετοιμασίες και σχέδια έκτακτης ανάγκης. Οι επισκέψεις μέχρι στιγμής έχουν δείξει υψηλό βαθμό προετοιμασίας από τα κράτη μέλη για όλα τα σενάρια, καταγράφει η Κομισιόν.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ