Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στη Μελβούρνη

Ο σομαλικής καταγωγής άνδρας που σκότωσε με μαχαίρι έναν άνθρωπο στο κέντρο της Μελβούρνης και τραυμάτισε άλλους δύο προτού δεχθεί τα πυρά της αστυνομίας, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες ωστόσο θεωρούσαν ότι δεν συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Η επίθεση που διέπραξε χθες Παρασκευή ο 30χρονος Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι θεωρείται από την αυστραλιανή αστυνομία τρομοκρατική ενέργεια. Την ευθύνη για αυτήν ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

“Το αντιμετωπίζουμε εφεξής ως μια τρομοκρατική ενέργεια”, δήλωσε ο Γκρέιαμ Άστον, αρχηγός της αστυνομίας της Βικτόρια, στη νότια Αυστραλία.

“Αν και είχε εξτρεμιστικές απόψεις, η εκτίμηση που είχε γίνει ήταν ότι δεν συνιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια”, δήλωσε ο Ίαν Μακάρτνεϊ, αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

“Το να μάθουμε πως και πότε πέρασε από τις εξτρεμιστικές απόψεις στην επίθεση που διέπραξε χθες θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας”, σημείωσε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή μέσω του προπαγανδιστικού του οργάνου, του “πρακτορείου” Amaq.

“Ο δράστης της επίθεσης (…) στην Μελβούρνη (…) ήταν ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επιχείρηση αυτή ανταποκρινόμενος στα αιτήματα να μπουν στο στόχαστρο οι πολίτες των χωρών μελών του (διεθνούς) συνασπισμού των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ”, μετέδωσε το Amaq.

Οι ερευνητές της αστυνομίας είχαν αρχικά δηλώσει ότι ο δράστης δεν ήταν γνωστό να έχει δεσμούς με την τρομοκρατία.

Ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών για τρία χρόνια και ότι είχε έρθει όταν ήταν παιδί στην Αυστραλία με την οικογένειά του.

Επίσης το 2015 του είχε αφαιρεθεί το αυστραλιανό διαβατήριό του επειδή υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους.

Εξάλλου ο αδελφός του θα δικαστεί το ερχόμενο έτος με την κατηγορία ότι ήθελε να αποκτήσει πυροβόλο όπλο για να διαπράξει μια τρομοκρατική ενέργεια.

Κατά την χθεσινή επίθεση, το όχημα 4Χ4 του Χάσαν Χάλιφ Σάιρ Άλι ήταν γεμάτο με φιάλες αερίου, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο ίδιος, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους δύο προτού ένας αστυνομικός τον πυροβολήσει στο στήθος.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 30χρονος επιτίθετο στους περαστικούς κοντά στο όχημά του, το οποίο καιγόταν κι το οποίο είχε οδηγήσει στο κέντρο της πόλης.

Ένας άνθρωπος πέθανε ακαριαία. Πρόκειται για τον 74χρονο Σίστο Μαλαπίνα, ο οποίος ήταν πολύ γνωστός διευθυντής ενός ιταλικού εστιατορίου της μητρόπολης αυτής της νότιας Αυστραλίας.

Οι άλλοι δύο που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίθεση έγινε στην επιχειρηματική συνοικία της Μελβούρνης, στο μέσον του απογεύματος, την ώρα που οι άνθρωποι άρχιζαν να φεύγουν από τις δουλειές τους για το Σαββατοκύριακο.

Στα βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες φαίνονται οι αστυνομικοί που προσπαθούν να σταματήσουν τον επιτιθέμενο, έναν ψηλό άνδρα, ντυμένο στα μαύρα, χωρίς βία για τουλάχιστον ένα λεπτό, ενώ αυτός ορμάει προς το μέρος τους πολλές φορές κραδαίνοντας το μαχαίρι που κρατούσε.

Δύο περαστικοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους αστυνομικούς, ένας άνδρας με μια καρέκλακαι ένας άλλος, ο οποίος γρήγορα ονομάστηκε “ο Αυστραλός ήρωας” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί επανειλημμένως να ρίξει κάτω τον επιτιθέμενο χρησιμοποιώντας ένα καροτσάκι σουπερμάρκετ.

Ωστόσο η επίθεση συνεχίζεται και κάποια στιγμή, ένας αστυνομικός χρησιμοποιεί το όπλο του και πυροβολεί στο στήθος τον ύποπτο.

Η αστυνομία ζήτησε στη συνέχεια από τους πολίτες να αποφύγουν να μεταβούν στον τομέα αυτόν, αν και πρόσθεσε ότι δεν αναζητεί άλλους υπόπτους.

Η αστυνομία απέστειλε επίσης αμέσως στην περιοχή μια ομάδα πυροτεχνουργών για να ελέγξει για την ασφάλεια της συνοικίας και να ερευνήσει το όχημα που φλεγόταν.

“Οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί”, δήλωσαν οι ερευνητές της αστυνομίας, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο που βρισκόταν εκεί για πληροφορίες.

Μετά την επίθεση η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την υποστήριξή της στην Αυστραλία σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η Μελβούρνη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Είναι μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη με περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, γνωστή για τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόριά της.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ