Ορκίστηκε “Σουλτάνος” ο Ερντογάν – H φιέστα υπερπαραγωγή και ο κόσμος που έραινε το αυτοκίνητο του με λουλούδια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που κράτησε τουλάχιστον 5 λεπτά ορκίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Μετά εψάλη ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας, τον οποίο μάλιστα τραγούδησε συγκινημένος και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Στη συνέχεια χαιρέτισε τη βουλή και τους απερχόμενους υπουργούς του και εγκατέλειψε την αίθουσα.Σύσσωμη η οικογένειά του παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σηκώθηκε όρθια, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε, την ώρα που διάβαζε τον όρκο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν στολισμένο με λουλούδια, ενώ τον συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ.

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες δίνουν το “παρών”.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ