Ανατροπή – Αναβλήθηκε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης – ΒΙΝΤΕΟ

Η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών από το σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη, δεν θα γίνει απόψε, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Narongsak Osottanakorn σε συνέντευξη Τύπου.

“Θέλουμε το μικρότερο δυνατό ρίσκο”

«Προσπαθούμε να στήσουμε το καλύτερο σχέδιο. Αν το ρίσκο είναι μηδαμινό, θα το προσπαθήσουμε. Φοβόμαστε για τον καιρό και το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να βρούμε ποιο σχέδιο είναι το καταλληλότερο», είπε, απαντώντας για το αν η επιχείρηση διάσωσης θα γίνει απόψε.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως θα πρέπει το σχέδιο που θα επιλεγεί να δοκιμαστεί πρώτα μία φορά, πριν τεθεί σε εφαρμογή. Ερωτηθείς ο κυβερνήτης, γιατί δεν αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης από την στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν κατάδυση, τόνισε πως «θέλουμε το μικρότερο ρίσκο».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο Βρετανός δύτης που βγήκε από το σπήλαιο στις 9 (τοπική ώρα) είπε πως τα αγόρια ήταν καλά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν κατάδυση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των “Αγριογούρουνων” και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.

“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο” να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. “Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;”, πρόσθεσε.

Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.

Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.

ΠΗΓΗ: The Guardian/ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ