Η Βόρεια Κορέα απειλεί να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Τραμπ

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής που σχεδιάζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου με τη συμμετοχή του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν και του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αξιώνει από την Πιονγιάνγκ να προχωρήσει στην καταστροφή των πυρηνικών της όπλων χωρίς αντάλλαγμα.

Αν η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου συνεχίσει να «μας σπρώχνει στον τοίχο και να απαιτεί μονομερώς να εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Bορειοκορεάτης πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Κιέ Γκουάν, μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσινγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, συνέχισε το πρακτορείο. Κατά τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει ένας «αποτυχημένος πρόεδρος» εάν ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.

«Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Μπάικ προέτρεψε ταυτόχρονα την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εντός της ημέρας.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ