Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργούν έρευνα για την Cambridge Analytica

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI διενεργούν έρευνα για την Cambridge Analytica, τη βρετανική εταιρεία η οποία βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου γύρω από τα δεδομένα των χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έγραψε την Τρίτη η εφημερίδα «The New York Times».

Έχουν ανακριθεί πολλοί δυνητικοί μάρτυρες, διευκρινίζει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο της.

Η Cambridge Analytica κατηγορείται ότι συγκέντρωσε και εκμεταλλεύθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Τα δεδομένα αυτά ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί λογισμικό ικανό να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου των εκλογέων για να επηρεαστεί η προεκλογική εκστρατεία του 2016, την οποία κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι άρχισε διαδικασία υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της και ότι αναστέλλει «αμέσως όλες της δραστηριότητές της», υποστηρίζοντας ότι «δυσφημίστηκε» παρότι επιδιδόταν σε δραστηριότητες που ήταν «νόμιμες».

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, η έρευνα επικεντρώνεται στις τράπεζες με τις οποίες συναλλασσόταν η Cambridge Analytica, στη χρηματοδότησή της και στη χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Ένας από τους ερευνητές είναι ο Μπράιαν Κιντ, ο οποίος ανήκει στη διεύθυνση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις οικονομικής απάτης. Στην έρευνα συμμετέχει επίσης τουλάχιστον ένας πράκτορας του FBI αρμόδιος για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ