Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ του Ζάεφ με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών για την ονομασία των Σκοπίων

Το θέμα της ονομασίας και η ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ.Μίτσελ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα αυτό είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ έκανε το τελευταίο διάστημα κάποια βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σημείωσε ότι η παρούσα χρονική στιγμή αποτελεί μία πολύ καλή ευκαρία για την επίλυση του θέματος αυτού.

Σε σχέση με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες) και την φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με συγκεκριμένες ημερομηνίες ή συνόδους.

Από την μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την προσωπική του πεποίθηση πως η χώρα του και η Ελλάδα εισέρχονται στην τελική φάση, που θα καταλήξει σε μία αξιοπρεπή λύση αυτού του θέματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας που ετοιμάζει η Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε αρχικά ότι η διαπραγματευτική διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού Τσίπρα, αλλά και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, είναι ότι κάθε έγγραφο που θα κατατεθεί από την όποια πλευρά και το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελική λύση, αξίζει να εξεταστεί. Το σημαντικό είναι αυτό που προέρχεται από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς), επειδή και οι δύο πλευρές συμφωνούμε ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται η λύση να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ, μέσω απόφασης και ψηφοφορίας στον παγκόσμιο οργανισμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή.

Χθες επισκέφθηκε την Πρίστινα και θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Βελιγράδι, Αθήνα και Λευκωσία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ