Βίντεο – ντοκουμέντο από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία – Αποσύρει το στρατό της η Ρωσία

Διασυνοριακούς βομβαρδισμούς στα σύνορα με τη Συρία πραγματοποιεί η Τουρκία, όπως μεταδίδει το δίκτυο RT. «Η Άγκυρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση στον συνοριακό θύλακα της Αφρίν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Οι κουρδικές δυνάμεις του YPG επιβεβαίωσαν την ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού για τον βομβαρδισμό στην περιοχή της Αφρίν, με 70 βλήματα, λέγοντας ότι ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα, συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής και στόχευε κουρδικά χωριά.

Η τουρκική κυβέρνηση, αναφέρει το RT, θεωρεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία ως επέκταση Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διαμηνύσει λίγες ημέρες νωρίτερα πως μία επέμβαση στη Συρία μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μία συνοριακή δύναμη στη Συρία, στην οποία θα συμμετέχουν και Κούρδοι μαχητές.

Άμεση αντίδραση της Μόσχας

Aμέσως, η Ρωσία άρχισε να μετακινεί στρατιωτικούς παρατηρητές μακριά από την Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος

Ο Αχμέτ Μπεράτ Κονκάρ, βουλευτής και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, είπε στο Al Jazeera.

«Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να μεταφέρει τις δυνάμεις της στην Εφρίν μακριά από τις περιοχές συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Τουρκίας».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, 170 Ρώσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν σήμερα το απόγευμα σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα νότια του Εφρίν.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Νουμπλ και Ζαχράα, στην περιφέρεια Αζάζ που συνορεύει με εκείνη του Εφρίν.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί είπε ότι έχει ξεκινήσει “ντε φάκτο” η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν, με βομβαρδισμούς από το τουρκικό έδαφος. Διευκρίνισε όμως ότι δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στην περιοχή αυτή της Συρίας.

Το Εφρίν ελέγχεται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Περίπου 10.000 άνδρες των δυνάμεων αυτών βρίσκονται στην περιοχή.

ΗΠΑ: Η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα στη συριακή περιοχή Αφρίν αποσταθεροποιεί την περιοχή

Τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες, θα υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα βοηθήσουν να προστατευθεί η μεθοριακή ασφάλεια της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν πιστεύουμε πως μια στρατιωτική επιχείρηση εξυπηρετεί τον σκοπό της περιφερειακής σταθερότητας, τη συριακή σταθερότητα ή πραγματικά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως έχει περιορισμένη πληροφόρηση για τις στρατιωτικές κινήσεις στις οποίες φέρεται να έχει προχωρήσει η Τουρκία. «Το είδος των απειλών ή δραστηριοτήτων στο οποίο μπορεί να αναφέρονται αυτές οι αρχικές πληροφορίες, δεν νομίζουμε ότι προωθεί οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα. Είναι αποσταθεροποιητικές.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ