Η βασίλισσα Ελισάβετ παραπονιέται για την “φρικτή” βασιλική άμαξα και πετάει “καρφιά” για τα παιδιά της – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ διαμαρτύρεται για μια “φρικτή” διαδρομή με τη βασιλική άμαξα κατά τη διάρκεια της στέψης της το 1953, στο νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του BBC.

“Φρικτό! Αυτές οι δερμάτινες σούστες έφταιγαν. Δεν ήταν καθόλου άνετη” λέει η βασίλισσα αναφερόμενη στη Gold State Coach, τη χρυσή άμαξα, η οποία χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης κάθε βρετανού μονάρχη από την εποχή του Γεωργίου Δ΄το 1821.

Η χρυσή περίτεχνη άμαξα κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τη βασίλισσα την ημέρα της στέψης της, όπως επίσης και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το χρυσό ιωβηλαίο της, το 2002.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η στέψη” αναφέρεται στην ημέρα της 2ας Ιουνίου 1953 όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, μετά τον θάνατο του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’. Στο ντοκιμαντέρ η βασίλισσα μιλά επίσης για τα Κοσμήματα του Στέμματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τελετή στέψης και χρησιμοποιήθηκαν και στη δική τη στέψη, ανάμεσά τους η βασιλική σφαίρα, τα δύο σκήπτρα, το σπαθί, τα σπιρούνια και το δακτυλίδι δηλώνοντας: “Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα στις κορόνες. Αλλά είναι πολύ σημαντικά αντικείμενα”.

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών προβάλλει εικόνες αρχείου της ιστορικής εκείνης ημέρας, στις οποίες διακρίνονται τα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα, τεσσάρων και δύο ετών τότε, να παίζουν με το βασιλικό φόρεμα. “Τι διασκέδαση για τα παιδιά!”, σχολιάζει ο παρουσιαστής και η Ελισάβετ απαντά: “δεν ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουν”.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 14 Ιανουαρίου από το BBC One και αποτελεί μέρος της συνεργασίας του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου και του Royal Collection Trust, υπηρεσίας του βρετανικού βασιλικού οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ, BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ