• Το Κόμμα Εργαζομένων τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Λούλα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας

  6:59 πμ, Κυριακή 17 Δεκ 2017 6:59 πμ, Κυριακή 17 Δεκ 2017

  Το κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) ενέκρινε το Σάββατο μια απόφαση με την οποία τάσσεται επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές του 2018, καθώς συνεχίζει να τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί για μια υπόθεση διαφθοράς.

  «Φθάνουμε στο 2018, χρονιά εκλογών, με την υποψηφιότητα του Λούλα να έχει εδραιωθεί κατά τρόπο που πλέον δεν ανήκει στο PT· ανήκει στον λαό της Βραζιλίας», αναφέρει το ψήφισμα του κόμματος, το οποίο προετοιμάστηκε από την εθνική του επιτροπή έπειτα από τις διήμερες εργασίες της στο Σάου Πάουλου, τη μεγαλύτερη πόλη της λατινοαμερικάνικης χώρας.

  «Πρέπει να υπερασπιστούμε την υποψηφιότητα αυτή έναντι των συστηματικών επιθέσεων από τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος, οι οποίοι θα μετέλθουν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν τον λαό να εκφράσει τη βούλησή του στις εκλογές», προστίθεται στο κείμενο.

  Ο Λούλα, άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2011), κρίθηκε τον Ιούλιο από δικαστήριο ένοχος στην κατηγορία πως έλαβε μια δωροδοκία ύψους 1,12 εκατ. δολαρίων από μια κατασκευαστική εταιρεία σε αντάλλαγμα για την ανάθεση σε αυτήν μιας κρατικής σύμβασης. Εάν η πρωτόδικη απόφαση δεν ακυρωθεί από το εφετείο, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εσπευσμένα την υπόθεση, την 24η Ιανουαρίου, ενδέχεται να του απαγορευθεί να πάρει μέρος στις εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2018.

  Παρά την καταδίκη του, ο Λούλα παραμένει αγαπητός στην εργατική τάξη και στα εισοδηματικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού της Βραζιλίας, διότι είναι αυτός που κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια προγράμματα από τη φτώχεια με τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και καταπολέμησης της ανέχειας που εφάρμοσε. Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Datafolha που είχε δημοσιευθεί τη 2α Δεκεμβρίου κατέδειξε ότι ο Λούλα θα λάμβανε τουλάχιστον το 34% των ψήφων εάν γίνονταν εκλογές αυτόν τον μήνα, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο του πλησιέστερου αντιπάλου του.

  «Εάν (σ.σ. οι εφέτες) τολμήσουν να κρίνουν ένοχο τον Λούλα, αυτό θα αποδείξει την πολιτική φύση ολόκληρης της διαδικασίας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του PT.

  Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα