Ισραήλ: 20.000 διαδηλωτές κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης Νετανιάχου

Περίπου 20.000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εναντίον του οποίου διεξάγεται δικαστική έρευνα για δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας. Ήταν η μεγαλύτερη από τις διαδηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Ισραήλ και αφορούσε το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, που απαγορεύει στην αστυνομία να δίνει στη δημοσιότητα τις εξελίξεις στις δύο δικαστικές έρευνες που αφορούν τον Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος διανύει την τέταρτη θητεία του, θεωρείται ύποπτος για δύο υποθέσεις διαφθοράς. Για την αποδοχή δώρων από πλούσιους επιχειρηματίες και για συμφωνία με ιδιοκτήτη εφημερίδας για ευνοϊκότερη κάλυψη με αντάλλαγμα την μείωση της κυκλοφορίας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι αποτελεί κατάφωρη απόπειρα προστασίας του ισραηλινού πρωθυπουργού με στόχο να παραμείνει η κοινή γνώμη στο σκοτάδι ως προς την εξέλιξη της έρευνας εναντίον του. Οι υποστηρικτές προβάλλουν την προστασία των δικαιωμάτων του.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση νομοθεσίας που αφορά το πρόσωπό του, αλλά όμως δεν έχει δώσει εντολή στους εισηγητές της να αποσύρουν το νομοσχέδιο.

Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως θύμα σε κυνήγι μαγισσών και δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό εναντίον του.

Εάν απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του θα δεχθεί ισχυρή πίεση για να παραιτηθεί ή μπορεί να προκηρύξει εκλογές για να δοκιμάσει να επανεκλεγεί.

Πηγή πληροφοριών: Times of Israel, Jerusalem Post, ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ