Γερμανία: CDU και Βαυαροί συμφώνησαν σε θέσπιση ορίου στους αιτούντες άσυλο

Σε συμβιβασμό προχώρησε το κυβερνών κόμμα CDU της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Βαυαρούς του CSU, αποδεχόμενο να ληφθούν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Η καταρχήν συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από επτά ώρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο, στοχεύει στο να τερματίσει τη διετή διένεξη μεταξύ των αδελφών κομμάτων και να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό, μαζί με άλλα κόμματα, νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Κομβικό σημείο του συμβιβασμού είναι το γεγονός ότι το CDU αποδέχθηκε για πρώτη φορά την θέσπιση μιας μορφής προσδιορισμού ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα δέχεται η χώρα.

Τα δύο κόμματα αναμένεται να θέσουν περιορισμό στον αριθμό αφίξεων των αιτούντων άσυλο σε 200.000 τον χρόνο, σύμφωνα με την μεταξύ τους συμφωνία.

Εντούτοις, η συμφωνία φαίνεται να μιλάει για στόχο περιορισμού και όχι για θέσπιση ενός αυστηρού ανώτατου ορίου. Επομένως, πρόκειται μάλλον για μια μορφή «ήπιου» περιορισμού.

Επιπλέον, αυτός ο αριθμός αυτός δεν αφορά παρά μόνο στους αιτούντες άσυλο που μπορεί να ελέγξει η γερμανική κυβέρνηση, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές: στις ποσοστώσεις προσφύγων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκείνων που ήλθαν στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών όταν αποκτήσουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα.

Σε περίπτωση νέας ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της Ε.Ε., εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το συμβιβαστικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει τους οικονομικούς μετανάστες. Για την περίπτωσή τους το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος, όπως του Καναδά και της Αυστραλίας, βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ