Ιράκ – Απαγχονίστηκαν 42 τζιχαντιστές που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία

Οι ιρακινές αρχές προχώρησαν χθες σε μαζική εκτέλεση 42 σουνιτών μαχητών που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, από δολοφονίες μελών δυνάμεων ασφαλείας έως βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα. 

Η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση που έγινε φέτος από τις ιρακινές αρχές ήρθε έπειτα από τις επιθέσεις βομβιστών καμικάζι που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων κοντά στην βόρεια πόλη Νασιρίγια, μια σιιτική περιοχή, στις 14 Σεπτεμβρίου, με τους σιίτες να απαιτούν την επιβολή πιο αυστηρών δικαστικών αποφάσεων.

Η Διεθνής Αμνηστία κατέκρινε τις εκτελέσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι «οι μαζικές εκτελέσεις» αποτελούν μια σοκαριστική επίδειξη της καταφυγής των ιρακινών αρχών στη θανατική ποινή, σε μια προσπάθειά τους να δείξουν ότι αντιδρούν σε απειλές ασφαλείας».

«Η θανατική ποινή είναι μια μη αναστρέψιμη και απαράδεκτη τιμωρία που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή αποτρέπει το έγκλημα περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες ποινές», ανέφερε η Αμνηστία με σημερινή της ανακοίνωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι 42 μαχητές εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού σε μια φυλακή στην Νασιρίγια, τρεις μήνες μετά την εκτέλεση ακόμη 14 μαχητών που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν στόχο εστιατόρια και ένα σημείο ελέγχου κοντά στην Νασιρίγια.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ