“Ήρωας” πιλότος προσγείωσε στα τυφλά αεροσκάφος – ΒΙΝΤΕΟ

Τη σοκαριστική στιγμή που ο πιλότος ενός αεροσκάφους επιχειρεί επείγουσα προσγείωση “στα τυφλά” στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, κατέγραψε σε βίντεο ένας από τους επιβάτες. Στο βίντεο φαίνεται το χέρι μιας γυναίκας να κρατά σφιχτά ένα κάθισμα, εξαιτίας των δυνατών κραδασμών του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Λίγο νωρίτερα, χαλάζι που είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ χτύπησε το αεροσκάφος, ενώ αυτό ήταν στον αέρα, προκαλώντας του σοβαρές ζημιές και καταστρέφοντας το παρμπρίζ, με αποτέλεσμα να μην έχουν ορατότητα οι πιλότοι.

Ο κυβερνήτης Αλεξάντερ Ακόποφ, που εργάζεται για την τουρκική αεροπορική εταιρεία AtlasGlobal, βραβεύτηκε από την ουκρανική κυβέρνηση για το θάρρος του και για το κατόρθωμά του να προσγειώσει το αεροπλάνο και να επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος 127 επιβάτες.

Συγκεκριμένα, στο Αirbus Α320 επέβαιναν 121 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, πολλοί από τους επιβάτες ακούγονται να κλαίνε και να φωνάζουν. Κάποια στιγμή ένας τρομοκρατημένος επιβάτης ακούγεται να φωνάζει: «Δεν θα το κάνει, δεν θα το κάνει». Ο κυβερνήτης τελικά όμως καταφέρνει να προσγειώσει το κατεστραμμένο αεροπλάνο εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Ο πιλότος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος γιόρτασαν το γεγονός σαν να επρόκειτο για «δεύτερα γενέθλια». «Πετάω εδώ και 30 χρόνια», είπε προσθέτοντας ότι δεν είχαν ενδείξεις για μία τέτοιου μεγέθους κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία έπληξε το αεροσκάφος περίπου 10 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ερκάν της βόρειας Κύπρου. Μόλις το αεροπλάνο ανέβηκε στα 1.300 μέτρα, το χαλάζι έσπασε τα παράθυρα του πιλοτηρίου εμποδίζοντας τον πιλότο να δει πώς θα προσεγγίσει το έδαφος.

Παρ’ όλο που το αεροδρόμιο Ατατούρκ είχε κλείσει λόγω της κακοκαιρίας, στο αεροσκάφος της AtlasGlobal δόθηκε άδεια να προσγειωθεί. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο με πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα να περιμένουν το αεροπλάνο.

Μόλις ολοκληρώθηκε η προσγείωση, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ πιλότοι άλλων αεροπλάνων αναβόσβηναν τα φώτα για να υποδεχτούν το αεροσκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να σφίξουν τα χέρια του πιλότου και να συγχαρούν το πλήρωμα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Daily Mail, Πηγή φωτο: EAST2WEST

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ