ΟΗΕ – Προβάδισμα Γκουτέρες στην κούρσα για τον θώκο του Γενικού Γραμματέα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες συνεχίζει να προηγείται στην κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μετά την τρίτη μυστική ψηφοφορία -η οποία διεξήχθη τη Δευτέρα- όπως δήλωσαν διπλωμάτες.

Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας, ο Γκουτέρες κατέλαβε την πρώτη θέση, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ τη δεύτερη, ενώ στην τρίτη θέση ισοψήφησαν η επικεφαλής της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα και ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας θα διεξαγάγει ψηφοφορίες για καθεμιά από τις εναπομείνασες 10 υποψηφιότητες, με τις επιλογές ψήφου να είναι «ενθαρρύνουμε», «αποθαρρύνουμε», ή «δεν έχουμε άποψη». Ο Γκουτέρες έλαβε χθες 11 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές κι ένα κράτος μέλος δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η διαδικασία στο ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχιστεί ώσπου να επιτευχθεί συναίνεση για το πρόσωπο το οποίο θα αντικαταστήσει τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού στα τέλη του 2016, όταν θα έχει πλέον ολοκληρώσει δύο πενταετείς θητείες.

Ο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Ιούνιος 2005-Δεκέμβριος 2015), κέρδισε και στις δύο προηγούμενες μυστικές ψηφοφορίες στο ΣΑ: την 5η Αυγούστου εξασφάλισε 11 ψήφους ενθάρρυνσης, 2 αποθάρρυνσης ενώ 2 χώρες δεν εξέφρασαν γνώμη, ενώ την 21η Ιουλίου έλαβε 12 ψήφους ενθάρρυνσης και 3 χώρες δεν πήραν θέση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΟΗΕ – Σχεδόν 56 εκατομμύρια ανθρώποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ