Στην εντατική 25 από τους 48 σοβαρά τραυματίες του μακελειού στη Νίκαια

Η γενική διεύθυνση Υγείας ανακοινώνει την ύπαρξη 188 τραυματιών σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της RealNews στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά.

Η υγεία των 48 εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ 25 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ οι νεκροί της τραγωδίας είναι 84.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί επισήμως και το όνομα του δράστη με καταγωγή από την Τυνησία, του 31χρονου Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει, ωστόσο, μέχρι στιγμής για το αν πρόκειται για “οργανωμένη ή όχι τρομοκρατική πράξη ή απλά για τις πράξεις ενός ανθρώπου που δεν έχει σώας τας φρένας”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη συνεχή ροή ειδήσεων της Le Monde.

Ακόμη κι αν ο τρόπος δράσης αντιστοιχεί σε παλαιότερες δράσεις του Ισλαμικού Κράτους, αστυνομική πηγή τονίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συμπεράσματά μας, επικαλούμενη παλαιότερο περιστατικό στην Dijon, το Δεκέμβριο του 2014, o δράστης του οποίου αποδείχτηκε ότι είχε νοσηλευτεί νωρίτερα σε ψυχιατρική κλινική και δεν ήταν τρομοκράτης.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Εισαγγελίας Παρισίων ξεκίνησε χθες, την – έως τώρα ανοιχτή – έρευνα για “επιθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατικές πράξεις”, ενώ μέχρι στιγμής καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όσον αφορά στις εθνικότητες των νεκρών από το τρομοκρατικό χτύπημα: μέχρι στιγμής ανάμεσα στα πρώτα θύματα που ταυτοποιήθηκαν βρίσκονται δύο Αμερικανοί πολίτες, αλλά και μια γυναίκα από την Ελβετία. Επίσης, μια φοιτήτρια με καταγωγή από τη Ρωσία, αλλά και μια πολίτης της Αρμενίας και ένας Ουκρανός. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία για περίπου 20 Βέλγους πολίτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας Έλληνας ή Ελληνίδα μεταξύ των νεκρών ή των τραυματισμένων.

Αντιδράσεις για τη φονική επίθεση από τη διεθνή πολιτική σκηνή

Με ένα σύντομο βίντεο, o Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Γαλλίας, καλώντας τον να “ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πατάξουν την τρομοκρατία”. Η Ρωσία γνωρίζει τι σημαίνει ο φόβος και η απειλή. Ο λαός μας έχει έρθει πολλάκις αντιμέτωπος με τέτοιες τραγωδίες και αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί.” Από τη Μόσχα θα εκφράσουν τη στήριξή τους οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής τους παρουσία του Ρώσου Προέδρου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής αμερικανικής βοήθειας στη Ρωσία και μια στενότερη συνεργασία τους στη Συρία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Jean-Jacques Urvoas, διευκρίνισε προ ολίγου ότι ο δράστης είχε καταδικαστεί μόνο μία φορά, τον περασμένο Μάιο, όταν βρέθηκε σε καυγά με μοτοσικλετιστή.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς, Alain Juppe, δηλώνει ότι η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ήταν πιο αποτελεσματικές.

Ο Δήμαρχος του Bordeaux, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης και της αναποτελεσματικότητας του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, λέγοντας στο μικρόφωνο του RTL: “Αν όλα τα κατάλληλα μέτρα είχαν ληφθεί, αυτό το δράμα δεν θα είχε λάβει χώρα.”

Σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό, η μεγαλύτερη αποτυχία συνίσταται στην έλλειψη των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες επί τόπου: “Οι μυστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πιο αποτελεσματικές απέναντι σε αυτόν τον τρελό που οδηγούσε το φορτηγό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή σχετικά απομονωμένη.” Τόνισε εξάλλου τη σημασία των συμπερασμάτων της επιτροπής υπό τον βουλευτή των ρεπουμπλικανών, Georges Fenech, την οποία “θα έπρεπε να έχουν λάβει υπόψη.”

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Fenech έκανε λόγο για μια “τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί” και κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσής του. Ο Γραμματέας των Σοσιαλιστών, Christophe Cambadelis, κατήγγειλε το “πολιτικό και ηθικό ατόπημα”. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Fenech ήταν Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής έρευνας, σχετικής επιτροπής που σχηματίστηκε μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης χρονιάς, της οποίας οι συστάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη.

Μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση προτείνει τη δημιουργία ειδικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο (agence nationale du renseignement), πρόταση που την περασμένη εβδομάδα απέρριψε ο Υπουργός Εσωτερικών ως ιδιαίτερα περίπλοκη δομή που θα δυσχέραινε περισσότερο τη ροή και διαχείριση των πληροφοριών. Ο κ. Fenech δηλώνει χαρακτηριστικά: “Μου δίνεται η εντύπωση ότι δουλέψαμε για το τίποτα.” και επισημαίνει ότι είχε ζητήσει επανειλημμένα να δει τον Πρόεδρο Ολάντ, χωρίς όμως αυτό να έχει καταστεί εφικτό.

Διαβάστε επίσης:

Ο Εισαγγελέας του Παρισιού: Άγνωστος ο δράστης στις υπηρεσίες πληροφοριών

Υπό κράτηση η πρώην γυναίκα του μακελάρη της Νίκαιας

Ολάντ: Πενήντα άνθρωποι βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ