Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Σένγκεν, εξωτερικά Σύνορα, μετανάστευση, οι σχέσεις με την Τουρκία και η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης θα είναι τα βασικά θέματα της διήμερης Σύνοδου Κορυφής που ξεκινάει σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ηγέτες 8 χωρών θα συναντηθούν στο κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στις 10:00 τοπική ώρα, όπου θα υποδεχθούν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι 8 χώρες θα προσφέρουν στην Τουρκία ένα εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αγνώστου αριθμού προσφύγων, σε αντάλλαγμα με την εκπλήρωση των όρων του σχεδίου δράσης για το μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση θα βρεθεί ο πρόεδρος Γιούνκερ, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ. Πηγές των Βρυξελλών δεν αποκλείουν και μια τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Νταβούτογλου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση κανείς και να την επιβεβαιώσει.

Η συνάντηση γίνεται γιατί οι 28 δεν είναι όλοι ούτε πεπεισμένοι, ούτε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που θα λειτουργήσει ή μπορεί να λειτουργήσει η συμφωνία με τη Τουρκία, σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες.

“Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, δυο εβδομάδες εφαρμογής δεν μπορούν να μας παράσχουν επαρκή στοιχεία, όμως είναι σαφές πως όλα τα κράτη μέλη δεν έχουν την ίδια άποψη για το θέμα”.

Ο αξιωματούχος εξήγησε στη συνέχεια ότι “ο λόγος που δεν θα ακουστούν νούμερα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με την εθελοντική μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς κράτη της ΕΕ, είναι ακριβώς πως τα κράτη δεν είναι ευχαριστημένα και θέλουν να δουν από την Τουρκία υλοποίηση των δεσμεύσεών της”.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “η μετεγκατάσταση, που δεν είναι τμήμα του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, θα συνδεθεί από τα κράτη με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της”. Ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί ότι “καλώς θα δουν τον Α. Νταβούτογλου όσοι θέλουν στην Αυστριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνουμε Σύνοδο με την Τουρκία κάθε δύο εβδομάδες”.

Η Σύνοδος αυτή καθαυτή ξεκινά στις 16:00 τοπική ώρα και δεν θα υιοθετήσει στα συμπεράσματα την πρόταση της Κομισιόν για κοινή ακτοφυλακή – συνοριοφυλακή, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος εξήγησε πως στο κείμενο των συμπερασμάτων θα γράφει μόνο ότι “οι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόταση της Κομισιόν”. Αυτό όπως είπε “δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το υιοθετούν, κάθε άλλο”. Σημείωσε δε πως “η Κομισιόν μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει, όταν το θέλει, όμως αν παρουσιάζει κείμενα δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο ας μην περιμένει ότι θα έχουμε προλάβει να το διαβάσουμε”.

Επεσήμανε πως “οι ηγέτες προφανώς θα μιλάνε για το θέμα, διότι θα τους ρωτάτε εσείς (εννοεί τον Τύπο), όμως ελάχιστοι από αυτούς θα έχουν στα χέρια τους μια πλήρη αξιολόγηση του τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι σημαίνουν όλα αυτά”.

Για το θέμα της υποτιθέμενης υποχρεωτικής ανάληψης δράσης χωρίς τη συναίνεση του κράτους μέλους απάντησε πως “είναι λογικό ότι τα αντιφατικά στοιχεία θα συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρχει η σωστή εκτίμηση και πληροφόρηση από πλευράς των ηγετών”, υπονοώντας ότι για αυτό φταίει η Κομισιόν, κατάσταση την οποία χαρακτήρισε “παράδοξη”.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν αργότερα στο ΚΥΠΕ ότι “κατά πάσα πιθανότητα η πρόθεση της Κομισιόν ήταν απλώς να προκαλέσει συζήτηση και όχι να υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό καθαυτό, γελώντας δυνατά με την “ρήτρα εισβολής”, όπως χαρακτηρίζουν την άνευ συναίνεσης αποστολή δυνάμεων, την οποία έλεγαν “ανακάλυψε ο Τύπος”, επισημαίνοντας πως “το μόνο όπλο της Κομισιόν είναι το δικαστήριο (ΔΕΚ)”.

Σε σχέση με τη κατάσταση στο Αιγαίο, οι ηγέτες δεν θα έχουν πολύ χρόνο συζήτησης, όμως ένα βασικό σημείο πίεσης προς την Ελλάδα θα είναι να αντικαταστήσει την υποδοχή των μεταναστών από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν σήμερα στα νησιά, με υποδοχή από τις κανονικές ελληνικές αρχές και τις ομάδες τις Frontex.

 

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει

Τι θα ισχύσει τελικά για τη συνοριοφυλακή της Κομισιόν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ