Ομπάμα: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

Ουάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε χθεσινό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε ότι το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, ήταν μια τρομοκρατική επίθεση και διεμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν τέτοιες απειλές με μια αμείλικτη, ισχυρή και έξυπνη εκστρατεία εναντίον Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που θα είναι συνεπής με τις αξίες του έθνους.

«Αυτή ήταν μια σχεδιασμένη πράξη τρομοκρατίας για να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια του τρίτου μόλις διαγγέλματος στην επταετή παρουσία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, δήλωσε ότι το ζευγάρι που πραγματοποίησε την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο ακολούθησε «το σκοτεινό μονοπάτι της ριζοσπαστικοποίησης» και αγκάλιασε μια «διεστραμμένη εκδοχή του Ισλάμ» που απαιτεί πόλεμο κατά της Αμερικής και της Δύσης.

Το διάγγελμα είχε ως στόχο να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες για την αυξανόμενη απειλή από την τρομοκρατία και εν μέσω ανησυχιών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επαρκές σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, μετά τη μαζική δολοφονία 14 ατόμων στο Σαν Μπερναντίνο την περασμένη Τετάρτη.

«Η απειλή από την τρομοκρατία είναι πραγματική, αλλά θα πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό. Εμείς θα καταστρέψουμε τον ISIS και κάθε άλλη οργάνωση που προσπαθεί να μας βλάψει», είπε ο Ομπάμα τονίζοντας: «Θα επικρατήσουμε με το να είμαστε ισχυροί και έξυπνοι, ευέλικτοι και αμείλικτοι».

Μάλιστα, ζήτησε από το Κογκρέσο να αναλάβει δράση, ώστε τα άτομα που συμπεριλαμβάνονται σε λίστα «no fly» να μην είναι σε θέσει να αγοράσουν όπλα, ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει την τελική του έγκριση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να διεξάγουν πόλεμο ενάντια στον ISIS.

Η τρομοκρατία, η εθνική ασφάλεια και η θέση των μουσουλμάνων στην κοινωνία των ΗΠΑ έχουν γίνει επίμαχο θέμα της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας του 2016.

Σε μια νέα δημοσκόπηση του CNN / ORC το 60% των Αμερικανών αποδοκιμάζει το χειρισμό του Ομπάμα στο θέμα της τρομοκρατίας, ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων, αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του στο θέμα του ISIS.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τις επιθέσεις στο Σαν Μπερναντίνο και έδειξε μια μετατόπιση της κοινής γνώμης σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ΙSIS.

Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία – το 53% – υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν χερσαίες δυνάμεις για την καταπολέμηση του ISIS, ενώ το 68% δήλωσε ότι η αμερικανική απάντηση στην άνοδο των τζιχαντιστών στην Συρία δεν ήταν αρκετά επιθετική. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν τον αγώνα του Μπαράκ Ομπάμα να πείσει τους επικριτές του ότι έχει μια βιώσιμη στρατηγική για την καταστροφή του ISIS.

Το χθεσινό διάγγελμα ήταν μία ασυνήθιστη κίνηση. Για άλλους προέδρους των ΗΠΑ, το Οβάλ γραφείο ήταν το σύνηθες σημείο επιλογής για σημαντικές ομιλίες. Ο Τζορτζ Μπους το είχε χρησιμοποιήσει 6 φορές, ο Μπιλ Κλίντον 12 και ο Ρόναλντ Ρίγκαν 15.

Όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνθηκε χθες στους Αμερικανούς καθισμένος στο Οβάλ γραφείο μόλις για τρίτη φορά. Οι άλλες δύο φορές που ο Ομπάμα έχει απευθύνει διάγγελμα από το Οβάλ γραφείο ήταν τον Αύγουστο του 2010, για να ανακοινώσει το τέλος των αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς είχε αναφερθεί στην καταστροφική πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε γιάφκα ισλαμιστών κοντά στο Παρίσι

Το Ιράκ ζητά την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Μοσούλη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ