Ζαν-Μαρί Λεπέν: Ντρέπομαι για την κόρη μου

Η απόφαση της Μαρίν Λεπέν να αποβάλει τον πατέρα της από το Εθνικό Μέτωπο της δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια ρήξη με την τοξική πολιτική του κληρονομιά και να αναμορφώσει το κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Όπως γράφει όμως ο Νίκολας Βίνοκαρ στον ιστότοπο Politico, το ερώτημα είναι αν η Λεπέν θα τολμήσει να μεταρρυθμίσει – και σε ποιο βαθμό – το πιο δημοφιλές ακροδεξιό κόμμα της Ευρώπης.

Ο πατέρας Λεπέν δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, εξέφρασε την ντροπή του που η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου φέρει το όνομά του και δήλωσε αποφασισμένος να αποκρούσει με κάθε τρόπο την επίθεση της κόρης του. Πρόσφατη δημοσκόπηση, όμως, δείχνει ότι η δημοτικότητά του τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στην κοινωνία είναι μικρότερη από ό,τι νομίζει. Μόλις το 2% των ερωτηθέντων θα ήθελε να αποκτήσει ο Λεπέν μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει έτοιμος να ψηφίσει την κόρη του στις προεδρικές εκλογές.

Για τη Μαρίν, που είναι δημοφιλής αλλά φέρεται να χάνει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από οποιονδήποτε αντίπαλο, η πρόκληση τους επόμενους μήνες είναι να αποδείξει ότι η ρήξη με τον πατέρα της δεν είναι απλώς συμβολική.

Πολλές από τις ιδρυτικές αρχές του Εθνικού Μετώπου – όπως ότι οι Γάλλοι προηγούνται σε ό,τι αφορά ορισμένα επιδόματα – παραμένουν αναλλοίωτες από τότε που αρχηγός του κόμματος ήταν ο Λεπέν. Και ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής ρητορικής της κόρης του δεν είναι τίποτα άλλο από μια επικαιροποίηση του πολιτικού ηγέτη του Λεπέν.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία από τις αλλαγές που θα μπορούσε να κάνει τώρα η Μαρίν αφορά το όνομα του κόμματος. Θα μπορούσε να το μετονομάσει σε «Πατριωτικό Κόμμα», ώστε να πάρει τις αποστάσεις της από τη μεταπολεμική κληρονομιά του πατέρα της. Όπως έχει πει, στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν ταμπού. Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε ακόμη να εγκαταλείψει την ιδέα της αποχώρησης από την ευρωζώνη, η οποία κρατά μακριά από το κόμμα αρκετούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Για πολλές από τις αλλαγές αυτές, όμως, θα συναντήσει αντιδράσεις από τη βάση του κόμματος, ιδιαίτερα στη νότια Γαλλία όπου η επιρροή του κόμματος είναι ισχυρή.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Λεπέν έθεσε σε διαθεσιμότητα τον πατέρα της

Έλληνας ομογενής πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ