Κίνδυνος για τις ψηλές γυναίκες

Οι ψηλότερες γυναίκες, καθώς κι αυτές με μεγαλύτερο βάρος, έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ της Μονάδας Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν 47 επιδημιολογικές έρευνες σε 14 χώρες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών και 81.000 γυναικών χωρίς αυτή την πάθηση.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε πέντε εκατοστά ύψους παραπάνω, αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του δείκτη σωματικής μάζας (προκύπτει από το βάρος δια του τετραγώνου του ύψους), ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ ορμονική θεραπεία εμμηνόπαυσης.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001200 Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ