Κάστρο: Η βία γεννά τρομοκρατία και η τρομοκρατία βία

«Κάθε τρομοκρατική ενέργεια οδηγεί σε μία τρομοκρατική απάντηση», πιστεύει ο Κουβανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας Αλεχάντρο Κάστρο Εστίν. «Όταν γίνονται βίαιες ενέργειες ενάντια στην εθνική ασφάλεια και στην εθνική ανεξαρτησία κρατών, όταν έχουμε πράξεις που οδηγούν στο θάνατο παιδιών ή αμάχων, όταν παραγνωρίζονται και αγνοούνται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, είναι επόμενο όλα αυτά να οδηγήσουν στην τρομοκρατία».

Με τα παραπάνω λόγια ο Αλεχάντρο Κάστρο Εστίν, ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, γιος του Προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ερευνητής θεμάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια και άμυνα της πατρίδας του, απάντησε στην ερώτηση κατά πόσον η Αμερική μπορεί εμμέσως να σχετίζεται με την πρόσφατη τραγωδία της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της εφημερίδας «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, την οποία και καταδίκασε εκ μέρους της χώρας του (μάλιστα την ώρα της επίθεσης ο κ. Κάστρο Εστίν βρισκόταν μόλις δυόμισι χιλιόμετρα μακριά από το χώρο).

«Η φασιστική αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν ισχύει και σίγουρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τρομοκρατία», συνέχισε. «Στρατιωτικές ενέργειες που γίνονται σε ξένες χώρες και δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών που κατοικούν σε αυτές οδηγούν σε βίαιη αντίδραση και από την άλλη πλευρά. Η βία γεννά τρομοκρατία, η τρομοκρατία γεννά βία και η λύση δεν μπορεί να είναι παρά ένα χτύπημα στις ίδιες τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε όλα αυτά: Στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στην αδυναμία να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των ασθενέστερων λαών».

Ένα βασικό πρόβλημα όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας άλλωστε είναι ότι «δεν γίνονται όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες γνωστές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό που δεν δημοσιεύεται είναι σαν να μην έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να μην γίνονται γνωστά πολλά προβλήματα που πλήττουν ολόκληρους λαούς».

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ