ΗΠΑ: Εργαλείο εξαναγκασμού η ενέργεια για την Ρωσία

ΗΠΑ: Εργαλείο εξαναγκασμού η ενέργεια για την Ρωσία

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως ένα «εργαλείο εξαναγκασμού» στη συνεχιζόμενη διένεξή της με την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι, επισήμανε πως η Ρωσία υπαναχώρησε από τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Ουκρανία για την προσφορά φυσικού αερίου σε μειωμένες τιμές, στο πλαίσιο μιας διμερούς διευθέτησης για την ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού για 25 χρόνια, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως ένα εργαλείο εξαναγκασμού σε βάρος της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Ουκρανία πληρώνει τώρα 485 δολάρια (ανά 1000 κυβικά μέτρα), μια τιμή η οποία σαφώς δεν ορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς και είναι πολύ υψηλότερη του μέσου όρου που καταβάλουν τα (κράτη) μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε η Ψάκι.

Οι ΗΠΑ «λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της χορήγησης κατεπείγουσας χρηματοοικονομικής (και) τεχνικής αρωγής στα πεδία της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής αποτελεσματικότητας, των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας», ανέφερε η ίδια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς 18 ευρωπαίους ηγέτες προειδοποίησε σήμερα πως η κυβέρνησή του ενδέχεται να μειώσει ή ακόμη και να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία και ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει τη μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ