ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ζωντανές οι μνήμες από το τσουνάμι

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Ζωντανές οι μνήμες από το τσουνάμι

Τρία χρόνια μετά, την ίδια ώρα με την αποφράδα ημέρα που ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε σκότωσαν 20.000 άτομα, οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο επίσημη εθνική τελετή  παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και του πρωθυπουργού.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν την ίδια ημέρα ή αργότερα από τις συνέπειες της τραγωδίας.

Παρότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τον  σεισμό 9 βαθμών που έκανε τη χώρα να βυθιστεί στο πένθος  στις 11 Μαρτίου του 2011, και προκάλεσε το τσουνάμι που ολοκλήρωσε την καταστροφή καταστρέφοντας το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, η ανοικοδόμηση προχωρεί με βήματα σημειωτόν και οι σοροί 18.517 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από το κύμα δεν έχουν βρεθεί.

 

Περίπου 267.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα, τρία χρόνια μετά την καταστροφή και το  77%  των πολιτών δεν πιστεύουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην ανασυγκρότηση των πληγέντων περιοχών.

Σε πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ασκήσεις ασφαλείας ώστε οι πολίτες και ο κρατικός μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος σε περίπτωση που ο θανατηφόρος συνδυασμός σεισμού και τσουνάμι επαναληφθεί στη χώρα.

Δείτε το βίντεο του National Geographic από την καταστροφή 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ