Ελεύθεροι οι 3 Κούρδοι βουλευτές

Ελεύθεροι οι 3 Κούρδοι βουλευτές

 

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση δύο στελεχών κουρδικού κόμματος που έχουν εκλεγεί στη βουλή κι ενός ανεξάρτητου κούρδου βουλευτή–εκτός από τους δύο που απελευθερώθηκαν χθες–οι οποίοι δικάζονται ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με ενόπλους αυτονομιστές.

Δικαστήριο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ αποφάνθηκε υπέρ της αποφυλάκισης της Σέρλμα Ιρμακάντ και του Φαϊζάλ Σαριγιλντίζ–βουλευτές του κουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)– και του ανεξάρτητου βουλευτή Κεμάλ Ακτάς καθώς το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι η φυλάκισή τους παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Χθες Παρασκευή, δικαστήριο της ίδιας πόλης διέταξε την αποφυλάκιση της Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ και του Ιμπραήμ Αϊχάν, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με το BDP στις εκλογές του 2011 αλλά παρέμεναν προφυλακισμένοι επί χρόνια κατηγορούμενοι ότι υποστηρίζουν τους ένοπλους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Το PKK ξεκίνησε τον αυτονομιστικό ένοπλο αγώνα του πριν από 28 χρόνια. Στο διάστημα αυτό έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 αντάρτες, στρατιώτες και άμαχοι στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ το έχουν ανακηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.

Από τον Μάρτιο τηρεί ευρέως την κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην αποχώρηση των μαχητών του σε βάσεις του βόρειου Ιράκ εξαιτίας αυτού που χαρακτηρίζει ως αργό ρυθμό στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων.

Η αποφυλάκιση των πέντε κούρδων βουλευτών, οι οποίοι θα ορκιστούν ενώπιον του κοινοβουλίου, ενδεχομένως να συμβάλει στην τόνωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του PKK.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ