Με δανεικά ζουν οι Ιταλοί συνταξιούχοι

Με δανεικά ζουν οι Ιταλοί συνταξιούχοι

Ένας στους δυο Ιταλούς συνταξιούχους δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα στα τέλη κάθε μήνα, αφού τα εισοδήματα που έχει δεν επαρκούν, όπως προκύπτει από έρευνα για το συνδικάτο Cgil την οποία διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos.

To 46,2% των Ιταλών συνταξιούχων αναγκάζεται να ζητά δανεικά, βοήθεια από συγγενείς ή να αναβάλλει την πληρωμή των λογαριασμών.

Ένα 24,3% των συνταξιούχων καταφέρνει να περνά το μήνα ξεπερνώντας τα προβλήματα που προκύπτουν, ενώ το 29,5% δεν έχει κάποια ιδιαίτερη οικονομική στενότητα και μάλιστα «καταφέρνει να βάλει κάτι στην άκρη».

Το 37% των ιταλών συνταξιούχων είπε ότι περιέκοψε τις δαπάνες του για αγορά τροφίμων και οικιακών ειδών.

Το 60% περιόρισε αυστηρά ταξίδια και διακοπές, το 59% τις εξόδους σε καφέ-μπαρ, εστιατόρια, πιτσαρίες, το 48% τις εξόδους για θέατρο, κινηματογράφο και συναυλίες.

Από την έρευνα των Cgil/Ipsos προκύπτει ότι ένας από τους τομείς στους οποίους οι ιταλοί συνταξιούχοι αποφάσισαν να μην περιορίσουν ιδιαίτερα τα μηνιαία έξοδά τους, είναι εκείνος της αγοράς λαχείων και «ξυστών»: σε ποσοστό 76% όσοι το έπρατταν συνεχίζουν να τα αγοράζουν ακριβώς όπως πριν ξεσπάσει η κρίση, ελπίζοντας να ευνοηθούν από την Θεά τύχη και να εξασφαλίσουν, έτσι, μια πιο άνετη διαβίωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ