Δικάζονται 20 χρόνια μετά

Δικάζονται 20 χρόνια μετά

 

Σε δικαστήριο του Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, άρχισε σήμερα η δίκη έξι τούρκων απόστρατων στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων ένας στρατηγός, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βασάνισαν και στη συνέχεια δολοφόνησαν, το 1993, έξι κούρδους χωρικούς, πριν εξαφανίσουν τα πτώματά τους.

Αυτοί οι έξι χωρικοί, κάτοικοι του χωριού Γκορουμλού, στην επαρχία Σιρνάκ, ήταν ύποπτοι ότι είχαν βοηθήσει τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά την περίοδο που είχαν κορυφωθεί οι μάχες τους με τον τουρκικό στρατό.

Κανένας από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι απειλούνται άπαντες με ισόβια κάθειρξη, δεν παρευρέθηκε χθες στην πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης, την οποία οι δικαστές του Σιρνάκ αποφάσισαν αμέσως να μεταφέρουν στην Άγκυρα για λόγους ασφαλείας.

Η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης στην πρωτεύουσα δεν καθορίσθηκε.

Η έναρξη της δίκης του απόστρατου στρατηγού Μετέ Σαγιάρ, ο οποίος διοικούσε τις τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή, και πέντε στρατιωτών, που ήταν υπό τις διαταγές του, χαιρετίστηκε από τα θύματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως το τέλος της ατιμωρησίας των τότε στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω από πολυάριθμες εξαφανίσεις.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υπογράμμισε πως “οι οικογένειες (των θυμάτων) περίμεναν δύο δεκαετίες”.

“Η δίκη του Μετέ Σαγιάρ και των άλλων για το φόνο και την εξαφάνιση των χωρικών του Γκορουμλού είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στις οικογένειές τους”, υπογραμμίζει η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, υπεύθυνη του HRW για την Τουρκία, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ