«Μάθαμε πολλά από τα λάθη του 1ου μνημονίου»

«Μάθαμε πολλά από τα λάθη του 1ου μνημονίου»

 

Μάθαμε από τα λάθη που έγιναν κατά το πρώτο μνημόνιο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, υποστηρίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον.

Μιλώντας στην Die Welt με αφορμή την επίσκεψή του στη Γερμανία, το στέλεχος τους διεθνούς οργανισμού, επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει “μεγάλη πρόοδο” όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία και την εξυγίανση των δημοσιονομικών.

Παράλληλα όμως τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Σε επισήμανση του δημοσιογράφου που θέλει την Ελλάδα να παραπέμπει στις ευρωπαϊκές υποσχέσεις για ελάφρυνση των βαρών της εάν εκπληρώσει τους όρους του τρέχοντος προγράμματος, ο κ. Λίπτον επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει και σημειώνει: “Αναμένουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις”. Αυτό ήταν εξάλλου και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτά τα προγράμματα, διευκρινίζει.

 

«Η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ»

Το ζήτημα, όμως, προς το παρόν είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί στο τρέχον πρόγραμμα επιπλέον χρήματα ως το 2014. «Το ΔΝΤ συζητά με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να καλυφτεί αυτή η ανάγκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λίπτον παραδέχεται έμμεσα ότι οι απαιτήσεις που έθεσε η τρόικα στην Ελλάδα ήταν σκληρές, δεδομένου του γεγονότος ότι σήμερα η ανεργία είναι υψηλή και η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Εντωμεταξύ, “μάθαμε πολλά από τα λάθη, που είχαν γίνει τότε… ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν” και “η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή”, αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ