“Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πλήττονται”

“Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ πλήττονται”

Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Αιγύπτου πλήττονται σοβαρά και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύει σήμερα η επίσημη εφημερίδα Αλ-Αχραμ.

Ο Φάχμι δήλωσε ότι η παράταση της περιόδου αστάθειας στις σχέσεις των δύο χωρών “αντανακλά αρνητικά σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών συμφερόντων”.

“Είμαστε τώρα σε μια ευαίσθητη φάση που αντανακλά την διατάραξη των σχέσεών μας και όποιος λέει το αντίθετο δεν μιλά με ειλικρίνεια”, τόνισε.

Η Αίγυπτος επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να αναστείλουν τη χορήγηση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο, αντιδρώντας έτσι στην καταστολή από τις νέες αιγυπτιακές αρχές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, παρότι η Ουάσινγκτον υπογράμμισε ότι δεν διακόπτει τις σχέσεις της με τον επί μακρόν σύμμαχό της.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απόφαση αυτή δείχνει τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά την αποπομπή από τον στρατό στις 3 Ιουλίου του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η προσωρινή κυβέρνηση που διορίστηκε με την υποστήριξη του στρατού τόνισε ότι η Αίγυπτος δεν θα ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις, λέγοντας ότι θεωρεί την απόφαση αυτή παράξενη σε μια στιγμή που η χώρα “αντιμετωπίζει έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ