«Ζωντανεύουν» γερασμένα κύτταρα

«Ζωντανεύουν» γερασμένα κύτταρα

Ένα ρηξικέλευθο επίτευγμα Ισπανών ερευνητών ανοίγει το δρόμο για την αποκατάσταση βλαβών των ανθρώπινων ιστών.

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να… γυρίσουν πίσω τον χρόνο, μετατρέποντας «ενήλικα» κύτταρα σε βλαστοκύτταρα (εμβρυϊκά κύτταρα) εντός των ζώντων ιστών ποντικιών, μια διαδικασία η οποία μπορεί προς το παρόν να μην κρίνεται ασφαλής, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, από τον διαβήτη μέχρι τις καρδιοπάθειες.

Αυτό που προσπαθούν επί χρόνια οι επιστήμονες είναι να εμφυτεύσουν στον ασθενή ιστό που έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο, όμως παρά τα πολυετή πειράματα η ποιότητα των μοσχευμάτων παραμένει χαμηλή.

Μια εναλλακτική οδός είναι η δημιουργία νέου ιστού μέσα στον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς, που «σημαίνει το να γυρίζεις πίσω τον χρόνο όταν τα πάντα στο περιβάλλον ευνοούν ακριβώς το αντίθετο», σχολίασε ο Μανουέλ Σεράνο, ο επικεφαλής ερευνητής στο Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Καρκίνου που εξομολογήθηκε ότι η ομάδα του «έμεινε σοκαρισμένη» όταν πέτυχε το συγκεκριμένο πείραμα.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να επαναπρογραμματίσουν ζώντα ιστό εντός του σώματος ποντικιών ώστε να λάβει τις ιδιότητες του εμβρυϊκού, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature».

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ