Ο γερμανικός Τύπος για το ντιμπέϊτ

Ο γερμανικός Τύπος για το ντιμπέϊτ 

 

Χωρίς εκπλήξεις επί του περιεχομένου και χωρίς σαφή νικητή τελείωσε χθες βράδυ το μοναδικό ντιμπέϊτ  της προεκλογικής περιόδου μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του αντίπαλου της από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πέερ Στάινμπρουκ. Ο γερμανικός τύπος προχωρά σήμερα σε μια πιο βαθιά ανάλυση και προσπαθεί να εξηγήσει συμπεριφορές και αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα.

 

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη διαδικτυακή της έκδοση, δεν διακρίνει στοιχεία μιας πραγματικής τηλεμαχίας. «Όσο περισσότερο ο Στάινμπρουκ προσπαθούσε να αναζητήσει την αντιπαράθεση, που τόσο του έλειψε στον μέχρι τώρα προεκλογικό αγώνα, τόσο περισσότερο στην ευθεία αντιπαράθεση με την Άνγκελα Μέρκελ κατέληγε στο κενό» παρατηρεί ο σχολιαστής της.

«Η καγκελάριος χαμογελούσε στα κρυφά με τα επιχειρήματα του Στάινμπρουκ και ανταπέδιδε με ηρεμία και ρουτίνα σε κάθε επίθεσή του. Εμφανώς προσπαθούσε να πάρει τον αέρα από τα πανιά του αντιπάλου της θυμίζοντας τη συμμετοχή του σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά δεν ήταν καν αναγκαίο, γιατί ο Στάινμπρουκ ήρθε στο στούντιο χωρίς αέρα», σημειώνει η εφημερίδα.

 

Η εφημερίδα Volkszeitung της Λειψίας εκφράζει διαφοροποιημένη εικόνα για τη χθεσινή τηλεμαχία. «Από χθες το βράδυ, από τότε δηλαδή που ο Στάινμπρουκ μισοκατάφερε να ανεβάσει την ένταση των επιθέσεων, ίσως να άρχισε ο πραγματικός προεκλογικός αγώνας» παρατηρεί ο αρθρογράφος της. «Οι 4 δημοσιογράφοι έκαναν καλά της δουλειά τους. Βεβαιότητα με τη Μέρκελ ή ανάληψη κάποιου ρίσκου με τον Στάινμπρουκ; Έτσι διαμορφώνονται τα δεδομένα για αποφάσεις που μπορούν και να αλλάξουν» καταλήγει.

 

Ποδοσφαιρικός ο τίτλος του περιοδικού Spiegel: Μέρκελ – Στάινμπρουκ 0–0. «Η Μέρκελ εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά και ο Στάινμπρουκ δεν ήταν καλύτερος. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε αυτό που κάνει πάντα: επικαλέστηκε στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, είπε ωραιοποιημένες λέξεις κενές περιεχόμενου, ρήσεις που βρίσκουμε σε ημερολόγια, όπως ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να γερνά με αξιοπρέπεια ή κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζεται. Αλήθεια, ποιος αντιλέγει σε όλα αυτά» ρωτά με νόημα ο σχολιαστής.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ