Λέτα: Τέραστιοι κίνδυνοι αν αποχωρήσει η Βρετανία

Λέτα: Τέραστιοι κίνδυνοι αν αποχωρήσει η Βρετανία

Οι κίνδυνοι από μια πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «τεράστιοι», δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν πλήρως τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εάν σε δύο ή τρία χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ», δήλωσε ο Λέτα κατά τη διάρκεια διάλεξης στο Τσάθαμ Χάουζ του Λονδίνου. «Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τεράστιο κίνδυνο».

«Μια Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως τη Βρετανία, δεν θα είναι Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. Χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, η συμμαχία θα είναι «λιγότερο ανοιχτή στον κόσμο, λιγότερο φιλελεύθερη στην οικονομική της προσέγγιση και λιγότερο καινοτόμα». Η Ρώμη και το Λονδίνο θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε να επέλθουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, δήλωσε, κάτι που απαιτεί «αλλαγή ταχυτήτων». Οι δύο χώρες θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, που θα συμπεριλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας, δήλωσε ο Λέτα. Η ενιαία αγορά είναι ο «καλύτερος μηχανισμός αποκατάστασης της ανάπτυξης στην Ευρώπη», είπε.

Σε ένα κόσμο όπου «το μέγεθος μετράει», μεμονωμένα κράτη μέλη δεν θα μπορούσαν «να επιβιώσουν μόνα τους», προειδοποίησε. «Ούτε καν η Γερμανία δεν διαθέτει την οικονομική και πολιτική ισχύ για να εξέλθει από την (οικονομική) κρίση βασιζόμενη απλά και μόνο στις δυνάμεις της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ