“Δεν είναι για εσάς η Τραπεζική Ένωση”

«Η επικείμενη ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση δεν θα ωφελήσει χώρες με παρελθόντα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, Αντρέας Ντόμπρετ, μετριάζοντας τις ελπίδες της Ιρλανδίας να χρησιμοποιήσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης για να στηρίξει τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν δηλώσει τον Ιούνιο ότι το ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αμέσως μόλις η νέα εποπτική αρχή υπό την ΕΚΤ τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που θα βοηθούσε την Ιρλανδία να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Εντούτοις, ο Ντόμπρετ δήλωσε πως η χρηματοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για μελλοντικές απώλειες και ζημίες, απηχώντας με τη σειρά του τις αντίστοιχες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας, οι οποίοι τον περασμένο μήνα έθεσαν όρους βάσει των οποίων θα επέτρεπαν να χορηγείται βοήθεια από το ΕΜΣ.

«Αναμφίβολα, η τραπεζική ένωση αποτελεί ένα σημαντικό κρηπίδωμα για μία πιο σταθερή νομισματική ένωση. Ως τέτοιο όμως προορίζεται να μετριάζει μελλοντικούς κινδύνους και να μην συγκαλύπτει παλιές αμαρτίες», είπε ο Ντόμπρετ, σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας που πρόκειται να δώσει στο Δουβλίνο.  

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ