Η ώρα της κρίσης για οικογενειακά επιδόματα και επανυπολογισμό των συντάξεων

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς σήμερα το πρωί η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους δανειστές στην καθιέρωση ενός ενιαίο επιδόματος τέκνων.

Στη διάθεση τους θα έχουν επιπλέον 240 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018, τα οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, των σχολικών γευμάτων, αλλά και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν της έντονης πίεσης της τρόικας, η συμφωνία θα περιλαμβάνει μειώσεις στο ύψος των επιδομάτων, αλλά και στα εισοδηματικά κριτήρια των μελλοντικών δικαιούχων.

Ακόμη, περικοπές αναμένεται να γίνουν στα επιδόματα που λαμβάνουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με διοχέτευση των πόρων σε οικογένειες έως δυο παιδιά.

Στόχος είναι “να βελτιωθεί η στόχευση, η επάρκεια και η ισότητα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως προσδιορίζεται στον προϋπολογισμό”.

Στη συζήτηση με τους δανειστές θα οριοθετηθούν και οι αλλαγές στο σύστημα παροχών αναπηρίας, προκειμένου να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το Β’ εξάμηνο του 2018 με τους δανειστές να επιμένουν αυτό να γίνει πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιμένει στην ιδιωτικοποίηση των κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ΙCF (International Classification of Functioning, Disability and Health).

Σύμφωνα με την τρόικα, το Εγχειρίδιο της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, της Αναπηρίας και Υγείας (ICF) οδηγεί, μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στην πιστοποίηση των δικαιωμάτων του για παρεμβάσεις υποστήριξης του.

Αλλαγές αναμένονται και στα επιδόματα μεταφορών, με το συναρμόδιο υπουργείο Μεταφορών να συζητά για την πολιτική μειωμένων εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, σε συνέχεια και με βάση την εφαρμογή και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ορόσημο εκτιμάται ότι θα τεθεί ο Μάρτιος του 2018.

Τέλος, στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και η στεγαστική πολιτική του υπουργείου Εργασίας. Βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων, η κ. Φωτίου αναμένεται να παρουσιάσει την μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμής για όλες τις παροχές Κοινωνικής Πρόνοια,ς καθώς και την λειτουργία του εθνικού μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής.

Αμέσως μετά στις 11:30, τη σκυτάλη παίρνει το Ασφαλιστικό, με την κ. Αχτσιόγλου να θέτει στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των δανειστών το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ.

Οι εμβόλιμες πληρωμές συντάξεων που αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν μια ανάσα στο σύστημα, καθώς βάσει των προβλέψεων, είναι δυνατόν ο αριθμός των συντάξεων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, στο τέλος του 2017 να είναι πέριξ των 80.000.

Στο στόχαστρο των πιστωτών θα τεθεί και το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, ώστε να εκδοθούν όλες οι “προσωπικές διαφορές” των ήδη συνταξιούχων. Οι περισσότερες εξ αυτών, θα κοπούν από το 2019 και μετά.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ